Ieder jaar krijgen 86 duizend kinderen te horen dat hun ouders uit elkaar gaan. Toegepast psycholoog Demi Keppel (24) en pedagoog Sophie Mulder (26) van Villa Pinedo zijn ook kinderen van gescheiden ouders. Zij schreven het boek: Je hoeft ’t niet alleen te doen. In het boek staan veel nuttige tips voor ouders. Want hoe sleep je jouw kind het beste door jullie scheiding heen?

Omgaan met de scheiding

Demi en Sophie hebben het boek vanuit hun ervaring geschreven. Voor veel kinderen valt het hele sprookjesbeeld van hun ouders uit elkaar als ze gaan scheiden. Daarnaast verandert er veel in korte tijd. Veel kinderen vinden het moeilijk hun gevoelens te uiten en proberen iedereen blij te maken. Hierbij zijn ze vooral met de ander bezig. Een coping mechanisme die je bij veel gescheiden kinderen ziet. Toch komen deze gevoelens er op latere leeftijd vaak uit. Het is dan belangrijk om erover te praten. Je kan natuurlijk zelf het gesprek aangaan met je kind, maar vaak werkt dit niet. Jouw kind zal altijd rekening houden met jouw gevoelens. Daarom kan het slim zijn om hulp te zoeken bij een (kinder)psycholoog. Ook zijn er instanties zoals Villa Pinedo die kinderen kunnen helpen. Als je als ouder denkt dat je kind baat heeft bij hulp is het slim dit in een vroeg stadium te regelen.

Hulp zoeken

Veel kinderen voelen zich na de scheiding alleen en zijn boos. Hun veilige omgeving is weg. Zorg dat je als ouders hulp zoekt voor je kind. Dit kan bijvoorbeeld bij een instantie als Villa Pinedo. Villa Pinedo helpt kinderen waarvan ouders gescheiden zijn of gaan scheiden. Dit doen ze door de kinderen te koppelen aan oudere buddy’s. Met hun buddy kunnen ze in een veilige omgeving praten over hun gevoelens. De buddy’s hebben ook een scheiding meegemaakt en begrijpen wat dit met je doet. Niemand maakt exact hetzelfde mee, maar veel gevoelens komen overeen. Het helpt als je leest of hoort dat het oké is wat je voelt. Dat anderen dat óók voelen of hebben gevoeld, en dat je het met hen kunt delen.

Gouden tips

In het boek geven Demi en Sophie nog meer tips. De gouden tip is dat je moet beseffen dat je samen ouders blijft. Als partners kun je wel uit elkaar gaan, maar als ouders nooit. Blijf met elkaar in gesprek. Probeer je kinderen zoveel mogelijk uit te leggen en zorg dat er ruimte is voor hun gevoelens. En onthoud het is nooit te laat om met je kinderen te praten over wat er is gebeurd. Blijf daarnaast ook met je ex-partner in gesprek. Bespreek wat je ziet bij de kinderen en hoe jullie daar mee om kunnen gaan. Een kind kan bij de ene ouder ander gedrag vertonen dan bij de ander.

Zoek zelf ook een uitlaatklep

Zoek als ouder ook iemand bij wie je jouw gevoelens kwijt kan. Als je jouw verhaal kwijt kan bij een vriend of vriendin, dan zal je merken dat je beter kunt reageren op je kinderen. Als je kind dan thuiskomt van de ex en vertelt dat hij of zij het erg leuk heeft gehad bij de ander, dan is het makkelijker om daar ook een leuke reactie op terug te geven. Probeer ook nooit je frustraties naar je kind te uiten. Slecht praten over de andere ouder is echt een no-go. Blijf respect tonen naar elkaar en de kinderen!