Als je gaat scheiden is dat niet alleen voor jou en je partner een ingrijpende gebeurtenis, maar ook voor jullie kinderen. Je kinderen kunnen op verschillende manieren reageren. Schrik niet als de emoties lang aanhouden, dat is heel normaal.

Boos en verdrietig

Het maakt niet uit hoe oud je kinderen zijn: in eerste instantie zijn ze boos en verdrietig over de scheiding. Je kinderen kunnen emoties als boosheid indirect uiten, door bijvoorbeeld weer in hun broek te plassen of veel ruzie te maken. Soms vragen je kinderen veel aandacht door je te provoceren.

Bang of opgelucht

Je kinderen worden waarschijnlijk ook bang. Hun veilige leven valt immers weg en ze weten niet wat ze van de toekomst kunnen verwachten. De angst gaat vaak gepaard met een gevoel van eenzaamheid, omdat een van de ouders vertrokken is. Waren de laatste jaren van je huwelijk vol ruzie of zelfs agressie? De kans is groot dat je kinderen zich opgelucht voelen, zeker als ze wat ouder zijn.

Loyaliteitsconflict

Als ouders gaan scheiden, komen de kinderen vaak in een loyaliteitsconflict terecht. Ze hebben het gevoel dat ze tussen papa en mama moeten kiezen, terwijl ze dat niet willen. Ze willen de ene ouder troosten, maar krijgen meteen het idee dat ze ontrouw zijn aan de andere ouder. Als de kinderen zich sterk onder druk gezet voelen om te moeten kiezen, kunnen er innerlijke conflicten ontstaan.

Bezorgd en schuldgevoel

Vaak zijn de kinderen bezorgd na een echtscheiding. Ze vinden hun vader en moeder zielig, omdat die er nu allebei alleen voor staan. Dan is er ook nog het schuldgevoel. Veel kinderen denken dat zij de scheiding hebben veroorzaakt. Vooral jonge kinderen hebben daar last van. Het kan gebeuren dat je kinderen nog lange tijd blijven hopen dat jullie weer bij elkaar komen.