Na je scheiding kan je inkomen flink omlaag gaan. Je moet nu de kosten van je levensonderhoud en de verzorging van je eventuele kinderen waarschijnlijk zelf opbrengen. Het is natuurlijk heel vervelend als je niet kunt rondkomen. Ga daarom na of je recht hebt op een bijstandsuitkering, partneralimentatie, kinderalimentatie en pensioen.

Om problemen te voorkomen kun je het beste samen met een scheidingsdeskundige de hoogte van de alimentatie en het pensioen vaststellen.

Tip:
Op de website van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) vind je slimme tips over omgaan met geld.

Bijstand

Misschien kom je na je scheiding in aanmerking voor bijstand. De bijstand is bedoeld voor mensen die niet meer kunnen voorzien in hun levensonderhoud en geen recht hebben op een andere uitkering of regeling. Je vraagt bijstand aan bij het UWV WERKbedrijf. Als je er recht op hebt, betaalt de gemeente de bijstand uit.

Let op:
Als je alimentatie ontvangt, kan de gemeente je korten op je bijstandsuitkering!

Partneralimentatie

Je ex moet aan jou partneralimentatie betalen als je niet genoeg inkomsten hebt. Dat noem je de alimentatieplicht. Jullie zijn vrij afspraken te maken over de duur van die plicht. Als je niets afspreekt, gelden automatisch de wettelijke termijnen. Duurde je huwelijk niet langer dan vijf jaar en heb je geen kinderen? De termijn van de partneralimentatie is dan gelijk aan de duur van jullie huwelijk. De alimentatieplicht duurt twaalf jaar als je langer dan vijf jaar getrouwd bent geweest.

Als jullie een geregistreerd partnerschap hadden, gelden deze termijnen niet. Je moet dan zelf afspraken maken over de duur van de partneralimentatie. In sommige gevallen stopt de alimentatie. Bijvoorbeeld als de wettelijke termijn verstrijkt of als de alimentatiebetaler overlijdt.

Tip:
Gebruik onze rekenmodule om de partneralimentatie te berekenen. Je kunt ook een berekening maken van de geïndexeerde alimentatie.

Pensioen

Je hebt ook recht op een deel van het pensioen van je ex als je gescheiden bent. Zo krijg je de helft van het ouderdomspensioen dat hij of zij heeft opgebouwd tijdens jullie huwelijk. Je ontvangt dat zodra je ex-partner met pensioen gaat. Verder heb je recht op een deel van het partnerpensioen van je ex. Als hij of zij overlijdt, krijg je al het partnerpensioen dat je ex tot de scheiding heeft opgebouwd. Je noemt het dan bijzonder partnerpensioen.

Let op:
Afhankelijk van de afspraken die jullie hebben gemaakt tijdens het huwelijk, kan het zijn dat je geen recht hebt op ouderdomspensioen en/of partnerpensioen!