Je inkomsten na een scheiding zullen er waarschijnlijk heel anders uitzien dan voor die tijd. Je moet nu de kosten van je levensonderhoud en de verzorging van je eventuele kinderen waarschijnlijk zelf opbrengen. Het is natuurlijk heel vervelend als je niet kunt rondkomen. Ga daarom na of je recht hebt op een bijstandsuitkering, partneralimentatie, kinderalimentatie en pensioen.

Om problemen te voorkomen kun je het beste samen met een scheidingsdeskundige de hoogte van de alimentatie en het pensioen vaststellen.

Tip:
Op de website van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) vind je slimme tips over omgaan met geld.

Bijstand

Misschien kom je na je scheiding in aanmerking voor bijstand. De bijstand is bedoeld voor mensen die niet meer kunnen voorzien in hun levensonderhoud en geen recht hebben op een andere uitkering of regeling. Je vraagt bijstand aan bij het UWV WERKbedrijf. Als je er recht op hebt, betaalt de gemeente de bijstand uit.

Let op:
Als je alimentatie ontvangt, kan de gemeente je korten op je bijstandsuitkering!

Partneralimentatie

Heb je niet genoeg inkomsten, dan zal jouw ex partneralimentatie aan jou moeten betalen. Dat noem je de alimentatieplicht. Jullie zijn vrij afspraken te maken over de duur van die plicht. Als je niets afspreekt, gelden automatisch de wettelijke termijnen. Welke wettelijke termijn voor jullie van toepassing is, is afhankelijk van het moment van scheiden. Ben je voor 1 januari 2020 gescheiden, dan werkt het als volgt: Duurde je huwelijk niet langer dan vijf jaar en heb je geen kinderen? De termijn van de partneralimentatie is dan gelijk aan de duur van jullie huwelijk. De alimentatieplicht duurt twaalf jaar als je langer dan vijf jaar getrouwd bent geweest. Zijn jullie na 1 januari 2020 gescheiden, dan gelden er andere regels. Vanaf dat moment is de partneralimentatieduur gelijk aan de helft van de duur van het huwelijk, met een maximum van vijf jaar. Er zijn wel wat uitzonderingen. Zijn er kinderen onder de 12, dan komt het recht op partneralimentatie te vervallen als het jongste kind 12 wordt. Zijn jullie 15 jaar of langer getrouwd en ben je 50-plus, dan geldt een termijn van 10 jaar. Bij een huwelijk van 15 jaar of langer, waarbij de alimentatiegerechtigde binnen 10 jaar AOW gaat ontvangen, loopt de alimentatieplicht tot het moment dat de AOW in gaat.

Als jullie een geregistreerd partnerschap hadden, gelden deze termijnen niet. Je moet dan zelf afspraken maken over de duur van de partneralimentatie. In sommige gevallen stopt de alimentatie. Bijvoorbeeld als de wettelijke termijn verstrijkt of als de alimentatiebetaler overlijdt.

Tip:
Gebruik onze rekenmodule om de partneralimentatie te berekenen. Je kunt ook een berekening maken van de geïndexeerde alimentatie.

Pensioen

Je hebt ook recht op een deel van het pensioen van je ex als je gescheiden bent. Zo krijg je de helft van het ouderdomspensioen dat hij of zij heeft opgebouwd tijdens jullie huwelijk. Je ontvangt dat zodra je ex-partner met pensioen gaat. Verder heb je recht op een deel van het partnerpensioen van je ex. Als hij of zij overlijdt, krijg je al het partnerpensioen dat je ex tot de scheiding heeft opgebouwd. Je noemt het dan bijzonder partnerpensioen.

Let op:
Afhankelijk van de afspraken die jullie hebben gemaakt tijdens het huwelijk, kan het zijn dat je geen recht hebt op ouderdomspensioen en/of partnerpensioen!