Een echtscheiding is niet gratis. Een advocaat of mediator kost geld en bovendien moet je voor de uitspraak van een rechtbank betalen. Misschien heb je daar niet genoeg geld voor, doordat je weinig inkomsten en vermogen hebt. Ga dan na of je in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand, wat ook wel een toevoeging wordt genoemd. Dat betekent dat de overheid jouw scheiding deels betaalt. Wil je weten of je hiervoor in aanmerking komt? Neem dan contact met ons op voor juridisch advies.

Overzicht kosten

Als je uit elkaar gaat, kost de echtscheidingsprocedure natuurlijk geld. Daarnaast krijg je bij de scheiding te maken met diverse bijkomende kosten. Zorg dat je samen met je partner alles op een rijtje zet. Komen jullie er niet uit? Vraag ons dan om vrijblijvend advies. Als je wilt brengen we je in contact met een bemiddelaar of advocaat.

Kosten van de advocaat

De advocaat is je grootste kostenpost. Een beetje advocaat vraagt 150 tot ruim 200 euro per uur. Probeer te onderhandelen over het uurtarief. Soms kun je voor een gemakkelijke scheiding ook een vaste prijs afspreken, die meestal zo’n 2500 euro bedraagt. Een complexe scheiding kan flink in de papieren lopen, omdat je advocaat er dan veel uren in moet stoppen.

Houd in gedachten dat een goede advocaat weliswaar geld kost, maar tegelijkertijd een investering in de toekomst is. Hij helpt je problemen te voorkomen door bijvoorbeeld ervoor te zorgen dat de bezittingen eerlijk worden verdeeld, dit wordt ook wel de boedelscheiding genoemd.

Overige kosten

Houd verder rekening met de kosten van een bezoek aan de rechtbank. Dat heet griffierecht en bedraagt ongeveer 200 euro. Daarnaast kost het betekenisexploot, een bezoek van de deurwaarder aan je partner, je 60 euro. Ten slotte moet je nog naar de notaris en misschien naar een accountant.

Houd de kosten laag

Je kunt het meeste op je advocaat bezuinigen, want hij is de grootste kostenpost. Gebruik je advocaat niet als therapeut. Het is veel te duur om hem uitgebreid je verhaal te vertellen. Je advocaat is er om jouw belangen te behartigen en niet meer dan dat. Neem dus alleen contact met hem op als het echt nodig is en houd het kort.

Je kunt de kosten nog verder omlaag brengen als je een mediator neemt in plaats van een advocaat.

Gratis scheiden

Wist je dat het in sommige gevallen mogelijk is om gratis te scheiden? In dat geval betaalt de specialist jullie eigen bijdrage en griffiekosten. Je moet echter wel aan een aantal voorwaarden voldoen om hiervoor in aanmerking te komen. Hebben jullie thuiswonende kinderen, dan mag jullie verzamelinkomen over 2020 niet hoger zijn dan 20.900 euro. Daarnaast moet jullie heffingsvrije vermogen onder de 25.000 euro liggen en mag het resultaat van de scheiding niet meer zijn dan 15.000 euro. Hebben jullie geen thuiswonende kinderen, dan ligt de inkomensgrens op 14.000 euro.

Voldoen jullie aan deze voorwaarden en kunnen jullie nog redelijk met elkaar overleggen, dan brengen wij je graag in contact met een specialist die jullie kan helpen om gratis te scheiden!

Tip:
Op de website van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) vind je handige tips voor het plannen van je inkomsten en uitgaven.