Vlak na de zomervakantie is er altijd een piek te zien in het aantal scheidingen. Het lijkt erop dat veel stellen de vakantie gebruiken om te kijken of zij nog met elkaar door willen of toch de scheiding in gaan zetten. Ze zitten meer op elkaars lip dan anders, waardoor ineens de bom kan barsten. Maar hoe besluit je nou of het tijd is om te gaan scheiden of toch niet?

Gevoelskwestie

Scheiden of niet is natuurlijk vooral een gevoelskwestie. Hoe zie jij jouw partner? Zie je nog een toekomst met hem of haar? Is hij of zij nog in staat om jou kriebels in je buik te geven? Dit zijn allemaal punten die belangrijk zijn om te bepalen of je met iemand verder wilt of niet. Is er sprake geweest van ontrouw, dan is het natuurlijk ook de vraag of het vertrouwen weer hersteld kan worden. Wellicht is relatietherapie een optie. Een goede relatietherapeut kan jullie helpen om weer dichter tot elkaar te komen en wellicht jullie huwelijk te redden.

Bekijk jouw huwelijk van een afstandje

Iedereen met een relatie kent die periodes wel dat je je ineens aan allerlei dingen van jouw partner irriteert. Hoe meer je er op gaat letten, hoe meer negatieve punten je vindt. En dat is nou precies de valkuil waar veel mensen inlopen. Voor je het weet ligt jouw focus alleen maar op de dingen die jouw partner in jouw ogen verkeerd doet. Zit je in zo’n negatieve spiraal probeer het dan eens om te draaien. Verleg je focus van de negatieve kanten van jouw partner naar de positieve kanten. Dit kan een groot verschil maken. Bekijk jouw huwelijk van een afstandje. Klopt jouw perceptie wel? Of is het eigenlijk een stuk minder negatief dan je misschien denkt? Misschien is het beter om eens te kijken waarom je niet meer gelukkig bent in jouw huwelijk. Wat mist er? Misschien kunnen jullie hier samen een oplossing voor zoeken.

Praat met elkaar

Jij bent op dit moment niet gelukkig in jullie huwelijk. Weet jouw partner dit wel? En hoe staat hij/zij er in? Praat er samen over. Waar ligt het probleem? Bij jou, bij de partner of in jullie relatie? Daarnaast kunnen er natuurlijk ook externe factoren zijn die jullie relatie onder druk zetten. Bijvoorbeeld geldzorgen, problemen in de familie of ziekte. Alleen door hier samen over te praten kunnen jullie wellicht een oplossing vinden. Of misschien bevestigt jouw partner wel dat de koek op is. Dat maakt het voor jou misschien ook iets makkelijker om de knoop door te hakken

Praktische zaken

Daarnaast zijn er natuurlijk ook praktische zaken die je moet overwegen voor je de keuze maakt te gaan scheiden. Zo kan een scheiding flink in de papieren lopen en moet je er wel rekening mee houden dat één van jullie een andere woonruimte zal moeten gaan zoeken. In de huidige woningmarkt zal dat niet heel makkelijk zijn. Bekijk of hier een oplossing voor is en of een scheiding wel haalbaar is.

Hulp bij de scheiding

Heb je de knoop doorgehakt en besloten om te gaan scheiden, dan moet er veel geregeld worden. De kans is groot dat je met veel vragen zit en niet goed weet wat jouw rechten en plichten zijn. Daarom zijn wij er. Je kan met al jouw vragen bij ons terecht. Wij geven je gratis juridisch advies over jouw persoonlijke situatie. Daarnaast bekijken wij samen met jou welke specialist je het beste kan helpen met het regelen van de scheiding. Kun je in jouw situatie het beste een advocaat inschakelen of is een mediator meer op zijn plek? Je kunt ons altijd bellen op 088-6002813 (3 cent per minuut) of een berichtje achterlaten via ons contactformulier.