Helaas kan alimentatie ook voor problemen zorgen. Veel mensen krijgen vroeg of laat te maken met betalingsproblemen. De ex vindt het bedrag te hoog en weigert te betalen, houdt dingen in op het bedrag of jullie krijgen ruzie, waardoor de ex besluit niet meer te betalen. Daarnaast zorgt ook de wettelijke indexering die ieder jaar moet worden toegepast nogal eens voor problemen. Als de ex ineens stopt met betalen, kan dit nogal veel gevolgen hebben, want jij hebt natuurlijk nog wel steeds dezelfde kosten. Pas ervoor op dat je hierdoor niet in de problemen komt. Dit alles kan nogal wat stress met zich meebrengen, maar gelukkig is het probleem vaak makkelijk te verhelpen door het inschakelen van de juiste instantie.

Alimentatie verplicht

Hebben jullie op papier afspraken gemaakt over de alimentatie of is er een uitspraak van de rechter? In dat geval is de ex verplicht om het afgesproken bedrag te betalen. De ex mag het bedrag niet zomaar aanpassen, mag geen dingen inhouden en helemaal stoppen mag natuurlijk ook niet. Je hebt recht op de alimentatie en kunt dit gaan vorderen als dat nodig is. Alimentatie kun je tot vijf jaar terug vorderen.

Vorderen alimentatie

Voor het vorderen van alimentatie kun je bij twee verschillende instanties terecht: het LBIO en het NLAI. Wij zetten de verschillen tussen deze twee even voor je op een rijtje.

Het Landelijke Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO) kan je helpen als:

  • Er een beschikking is van de rechter.
  • Er al minstens een maand niet betaald wordt.
  • De achterstand minimaal 10 euro is.
  • De achterstand niet ouder is dan zes maanden.

Is er geen beschikking van de rechter of heeft de ex al een jaar de alimentatie niet betaald, dan kan het LBIO je helaas niet helpen. In dat geval kun je gelukkig nog wel terecht bij het NLAI.

Het Nationaal Loket Alimentatie Inning (NLAI) kan vaak meer dan het LBIO. Wel brengt het inschakelen van het NLAI wat kosten met zich mee. Gelukkig werken zij op no cure no pay basis. Dit betekent dat er bij geen resultaat ook geen kosten in rekening worden gebracht. Pas als zij iets hebben weten te vorderen, komen er kosten bij kijken. Kan het LBIO je niet helpen, dan kun je vaak wel terecht bij het NLAI. De verschillen:

  • Het NLAI kan tot vijf jaar terug vorderen.
  • Er is geen wachtlijst. Je wordt direct geholpen.
  • Een beschikking is niet nodig. Ook als jullie onderling afspraken hebben gemaakt kan het NLAI gaan vorderen.
  • Je kunt het NLAI al inschakelen als de ex één dag te laat is met betalen. Ook is er geen minimaal bedrag.
  • Het NLAI stort al het ontvangen geld wekelijks door. Hierdoor krijg je sneller waar je recht op hebt.

Heb jij te maken met een ex die niet betaalt? Wij kijken samen met jou wat je het beste kunt doen. Bel ons gerust voor gratis advies!