In de eerste helft van dit jaar zijn er een stuk minder hypotheken afgesloten dan vorig jaar. Vooral het aantal oversluiters en bijsluiters ging hard naar beneden. Dit blijkt uit data van het Kadaster.

Oorzaak daling hypotheken

De reden dat er minder hypotheken zijn afgesloten heeft te maken met de gestegen rentes. Begin vorig jaar lagen de rentes nog rond de 1,5 procent als je die voor 20 jaar wilde vastleggen. De rentes zijn inmiddels gestegen naar zo’n 4 procent. Een groot verschil wat je direct voelt in je maandlasten. Ook kan men door de hoge rentes minder lenen.

Oversluitingen voor verbouwingen

Toen de rente laag was sloten veel huizenbezitters een hypotheek af. Potentiële kopers en huizenbezitters leenden het geld tegen gunstige tarieven. Daarnaast werden in die periode veel hypotheken overgesloten. Mensen gingen een extra hypotheek aan om bijvoorbeeld hun woning te verbouwen of te verduurzamen. Afgelopen kwartalen gebeurde dit een stuk minder.  Er werden 16% minder hypotheken gesloten en 76% minder over- en bijsluitingen.

Groter deel van de koopsom in hypotheek

Uit gegevens van het kadaster blijkt dat kopers dit jaar een groter deel van de koopsom financierden middels een hypotheek. Voor het eerst in drie jaar is dit gestegen. Men lijkt dus iets minder eigen middelen te hebben. Vooral starters die een huis wilden kopen moeten het steeds meer van de hypotheek hebben. Starters wie voor het eerst een huis kochten, financierden dat in de eerste helft van dit jaar voor ruim 92 procent met een hypotheek.