Liefde vormt een belangrijk onderdeel in ons leven. Het maakt je, wanneer het goed gaat, gelukkig. En een gelukkig leven draagt bij aan minder stress. Wanneer je een fijne relatie hebt is het belangrijk om relatieproblemen te voorkomen. Vaak gaan mensen pas aan hun relatie werken wanneer het te laat is.

Onenigheid hoort erbij

Het is belangrijk om te beseffen dat een relatie niet altijd rozengeur en maneschijn is. Jullie zijn twee verschillende personen en je kan verwachten dat er een keer onenigheid komt. Dit is ook goed af en toe. Het geeft aan dat jullie ook jezelf durven te zijn en durven aan te geven wat er eventueel dwarszit. Behandel elkaar echter wel met respect en praat zaken uit. Zo voorkom je dat er wroeging ontstaat.

Accepteer dat je de ander niet kunt veranderen

Wanneer je een tijdje bij elkaar bent gaan ook de mindere kanten van je partner opvallen. Niemand is perfect. Ook jij niet. Accepteer dat je partner is zoals hij/zij is. Het is lastig iemand te veranderen. Wat je wel kunt veranderen is je eigen reactie en houding. Probeer zaken te accepteren en als het echt vervelend is kan je het aankaarten.

Wees eerlijk en open

Een van de grootste relatieproblemen zit in hem in de communicatie. Wanneer iets je dwarszit bespreek het dan. Hoe langer je dit opkropt, des te groter het wordt. Zo ga je een klein iets misschien als een heel groot probleem ervaren. Zonde! Praat met je partner en wees open en eerlijk.

Plan samen tijd in

Veel mensen geven aan dat ze soms worden opgeslokt door alle dagelijkse bezigheden. Werk, huishouden, bijhouden van sociale leven, kinderen, sport en niet te vergeten je relatie. Het gaat maar door. Het is soms lastig om ruimte te vinden in zo’n drukke agenda voor leuke dingen met z’n tweeën. Maar juist die tijd samen is enorm belangrijk. Plan dus echt dates samen. Ga uiteten, kook lekker samen thuis, maak samen een wandeling of bezoek samen een stad. Wat het ook is, zorg dat je af en toe bewust tijd vrijmaakt voor de ander. Want voor je het weet leef je langs elkaar heen.

Geef niet op

Geef niet te gauw op als je relatie niet lekker loopt. Accepteer het en ga ermee aan de slag. Wacht hier niet te lang mee. Hoe langer je wacht, hoe groter de problemen worden. Kaart het dus aan bij je partner als je het idee hebt dat het minder loopt. Probeer samen te achterhalen waar dit aan ligt en hoe je dit samen kunt oplossen.

Toch uit elkaar?

Als de problemen echt te groot zijn is een echtscheiding soms onvermijdelijk. Weet dat wij dan voor je klaar staan. Wij geven je advies en brengen je in contact met een ervaren specialist die je helpt om alles goed te regelen. Neem vrijblijvend contact op wanneer je meer informatie nodig hebt.