Toen de coronacrisis begon gaf de vereniging voor Familierechtadvocaten en Scheidingsmediators (vFAS) aan dat door de lockdown meer stellen zouden gaan scheiden. In de praktijk bleek echter dat er juist minder mensen uit elkaar gingen. Deze daling lijkt voornamelijk te maken te hebben met de woningnood. Dit blijkt uit een enquête van de Nationale Adviesbalie (NAB).

Waarom zou je de scheiding uitstellen?

Afgelopen tijd hield de NAB een enquête onder de bezoekers van de site www.scheidingswijzer.nl. In deze enquête vroegen zij de bezoekers wat voor hen een reden zou zijn om de scheiding uit te stellen. Meer dan de helft van de respondenten gaf aan dat problemen met huisvesting momenteel de belangrijkste reden is om de scheiding uit te stellen

Huisvesting

Het is momenteel niet makkelijk om een andere woning te vinden. De huizenprijzen liggen ontzettend hoog, huurwoningen zijn schaars en hypotheekverstrekkers zijn kritisch bij het verstrekken van nieuwe hypotheken. De woningmarkt is zo overspannen dat het al een hele uitdaging is om überhaupt een bezichtiging te krijgen. Vervolgens wordt er meestal ook nog eens flink tegen elkaar opgeboden. Het is tegenwoordig heel normaal dat huizen boven de vraagprijs worden verkocht. Zit jij in een scheiding die al de nodige kosten met zich meebrengt, dan is het maar de vraag in hoeverre je in deze gekte mee kan gaan.
Dat vooral de woning een probleem vormt blijkt ook uit het aantal bezoekers op de websites van De Nationale Adviesbalie die gaan over uit elkaar gaan en de woning. Dit aantal steeg met 40 procent. Daarnaast kwamen er over dit onderwerp zo’n 30 procent meer aanvragen binnen dan normaal.

Oplossingen

Het feit dat het vinden van een andere woonruimte lastig is, zorgt ervoor dat mensen op zoek gaan naar andere oplossingen. Zo zijn er mensen die besluiten naar de andere kant van Nederland te verhuizen, omdat daar wel een woning beschikbaar is. Dit is natuurlijk een stuk lastiger als je kinderen hebt. Veel mensen die gaan scheiden kiezen er momenteel dan ook voor om tijdelijk bij ouders of andere familieleden in trekken. Een andere oplossing is het huren van een vakantiewoning of chalet of het gebruik maken van een anti-kraak woning. Niet ideaal, maar wel een goede tijdelijke oplossing. In steeds meer plaatsen in Nederland kan je terecht in zogenaamde scheidingshuizen. Deze huizen zijn speciaal bedoeld om mensen op te vangen die in scheiding liggen.

Birdnesting

Een oplossing die wij veel voorbij horen komen is birdnesting. Bij birdnesting blijven de kinderen in het ouderlijk huis wonen en de ouders wisselen elkaar af. Dit is een goede oplossing als je bijvoorbeeld tijdelijk bij je ouders intrekt, maar ze niet teveel tot last wil zijn. Zo kan het zijn dat je een week bij jouw ouders zit en daarna een week bij de kinderen in het gezamenlijke huis. Birdnesting geeft veel rust voor de kinderen en geeft de ouders de tijd om rustig op zoek te gaan naar een andere woning. Het nadeel is wel dat je eigenlijk niet echt de kans krijgt om een nieuw leven op te gaan bouwen.

Geld en de kinderen

Andere belangrijke redenen om de scheiding uit te stellen zijn geld en de kinderen. Door de coronacrisis zitten veel mensen op financieel gebied in een moeilijke situatie. Zij hebben minder inkomsten of zijn hun baan kwijtgeraakt, waardoor zij momenteel een scheiding eigenlijk simpelweg niet kunnen betalen. Hierdoor besluiten zij deze knoop op een later moment door te hakken. Ook het feit dat de huidige situatie voor de kinderen al heel veel onrust met zich meebrengt is een goede reden om nog even te wachten met het regelen van de scheiding.

Uitstel

Ze zeggen wel eens: “Van uitstel komt afstel”. In dit geval zal dat gezegde in de meeste gevallen niet op gaan. Sterker nog… door langer op elkaars lip te blijven zitten en te wachten met het regelen van de scheiding is de kans groot dat de verstandhouding alleen maar slechter wordt. Dit kan ervoor zorgen dat de scheiding uiteindelijk een stuk lastiger zal verlopen. Wil je de scheiding (om welke reden dan ook) nog niet regelen, maar merk je dat jullie steeds vaker ruzie hebben? Dan is het misschien slim dat een van jullie tijdelijk de woning verlaat. Dit kan de rust brengen die nodig is om alles soepel te laten verlopen. Je verspeelt hier overigens geen rechten mee.