De inkomensafhankelijke combinatiekorting (IACK) heeft veel ouders met een co-ouderschap de afgelopen jaren behoorlijk bezig gehouden. Wilde je allebei gebruik maken van deze korting, dan moest het kind ook echt drie dagen per week bij de andere ouder verblijven. Dit werd streng gecontroleerd en zorgde voor de nodige strubbelingen. Rechters besloten er al iets ruimhartiger mee om te gaan en nu is de regel per 1 januari 2021 dan helemaal aangepast. Wat is er precies veranderd? Wij leggen het je uit!
Wanneer heb je recht op de inkomensafhankelijke combinatiekorting?
De IACK is in het leven geroepen om ouders met jonge kinderen te stimuleren om aan het werk te gaan. Je moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen om hiervoor in aanmerking te komen. Zo is het belangrijk dat er in het jaar dat jij IACK wil ontvangen jouw kind van onder de 12 minimaal 6 maanden op jouw adres staat ingeschreven. Ook is het belangrijk dat je geen fiscaal partner hebt. Heb jij wel een fiscaal partner, dan is het nog wel mogelijk om IACK te krijgen, maar alleen als jouw inkomen lager is dan dat van jouw fiscaal partner.
Co-ouderschap en de inkomensafhankelijke combinatiekorting
Heb jij co-ouderschap, dan kan in veel gevallen maar één van de ouders aan de eerste eis voldoen (dat het kind minimaal 6 maanden bij jou staat ingeschreven). Het kind kan immers maar op één adres staan ingeschreven. Toch is het ook bij co-ouderschap mogelijk om aanspraak te maken op de IACK. In dat geval moet je nu vanaf 1 januari aan de volgende eisen voldoen.
- De zorg van de kinderen is gelijk verdeeld tussen de ouders. Dit betekent dat het kind minimaal 156 hele dagen bij ieder van de co-ouders verblijft. Hebben jullie een regeling waarbij jullie werken met dagdelen, dan mogen deze ook bij elkaar worden opgeteld. De gelijke verdeling van de zorg wordt dus niet meer per week bekeken, maar per jaar. Dit geeft jullie als co-ouders meer ruimte om het co-ouderschap op een prettige manier in te delen en toch recht te houden op de IACK. Ook geeft dit ouders die voor hun werk langere tijd van huis zijn de kans om toch een co-ouderschap aan te gaan en aanspraak te maken op de IACK.
- Het is wel belangrijk dat er een repeterend ritme is. Jullie hebben dus een standaard indeling van de zorg voor de kinderen. Er is sprake van een repeterend ritme als het kind in vier afwisselende periodes in het jaar in ieder geval twee periodes bij beide ouders doorbrengt en de zorg in die periodes gelijk wordt verdeeld. Besluiten jullie om de beurt 156 dagen voor het kind te zorgen, dan is er dus geen sprake van een repeterend ritme en kom je niet in aanmerking voor de IACK.