Ga je scheiden, dan brengt dat flink wat kosten met zich mee. Het juridische aspect kan je al flink wat geld kosten en dan moet je wellicht ook nog jouw nieuwe woning opnieuw gaan inrichten. Het is dan ook zeker slim om te bekijken hoe je op die juridische kosten kunt besparen. Wij geven je een paar tips om jouw scheiding zo goedkoop mogelijk te houden!

Hoe hou je de scheiding zo goedkoop mogelijk?

Er zijn meerdere manieren waarop je kunt besparen op het juridische aspect van de scheiding. Wij zetten ze voor je op een rijtje:

  1. Toevoeging of niet?
  2. Advocaat of mediator
  3. Tijd is geld
  4. Online scheiden
  5. Gratis scheiden, kan dat?

1. Toevoeging of niet?

Om jouw scheiding goedkoop te houden is het ten eerste verstandig om eens te bekijken of je misschien in aanmerking komt voor een toevoeging. Veel mensen zegt de term toevoeging niets, maar eigenlijk is dit hetzelfde als een pro-deo advocaat of gefinancierde rechtsbijstand. Concreet houdt dit in dat je, als je een wat lager inkomen hebt, de kosten voor de advocaat of mediator wellicht niet zelf hoeft te betalen. Dit doet de overheid. Zelf hoef je dan alleen nog een eigen bijdrage te betalen. Hoewel die ook flink kan zijn (tussen de 58 euro en de 931 euro, afhankelijk van jouw inkomen) scheelt dit je behoorlijk wat geld. Gemiddeld kost het inschakelen van een advocaat of mediator namelijk zo’n 200 euro per uur.

Of jij in aanmerking komt voor zo’n toevoeging heeft alles te maken met de hoogte van jouw inkomen. Lag jouw inkomen in 2021 onder de 29.400 euro, dan kom je hiervoor in aanmerking. Daarnaast mag jouw vermogen ook niet meer zijn dan 31.747 euro.

Kom je inderdaad in aanmerking voor een toevoeging, dan is het belangrijk om ook een specialist in te schakelen die op die basis wil en mag werken. Dit doen namelijk niet alle advocaten en mediators. Wij helpen je graag om een goede keuze te maken.

Wil jij weten of je in aanmerking komt voor een toevoeging of ben jij op zoek naar een goede advocaat of mediator die je kan helpen bij de scheiding? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met onze juridische medewerkers. Zij spreken jouw situatie met je door en bekijken wat de mogelijkheden zijn. Ook kunnen zij je in contact brengen met de juiste specialist bij jou in de buurt.

2. Advocaat of mediator

Je kunt ook geld besparen door de juiste specialist te kiezen, maar wat is in jouw geval nou verstandig? Kan jij het beste een advocaat of een mediator inschakelen? Is er nog goed overleg tussen jullie mogelijk, dan scheelt dat al een boel. Er zal dan minder discussie zijn, waardoor de scheiding makkelijker verloopt. Dit scheelt uiteindelijk ook in de portemonnee.

Kunnen jullie goed overleggen, dan is vaak het inschakelen van een mediator een goede keuze. De mediator helpt jullie om samen alle belangrijke afspraken te maken en zorgt ervoor dat alles goed en duidelijk op papier wordt gezet.

Kunnen jullie dermate goed overleggen dat jullie eigenlijk al helemaal weten hoe jullie alles willen regelen? Dan is het inschakelen van een gezamenlijke advocaat een logischere keuze. Deze hoeft jullie afspraken eigenlijk alleen nog in een echtscheidingsconvenant te gieten en in te dienen bij de rechter. Over van alles overleggen met de mediator is dan overbodig. Dat scheelt weer.

Is goed overleg een optie meer of zijn er punten waarin jullie recht tegenover elkaar staan? Dan is het verstandig een eigen advocaat in de arm te nemen die jouw belangen gaat behartigen. Besluit je in zo’n situatie toch een mediator of gezamenlijke advocaat in te schakelen, maar komen jullie er niet uit? Dan heb je een hoop extra kosten gemaakt. Probeer dus goed in te schatten of jullie discussiepunten ook daadwerkelijk dealbreakers kunnen zijn.

Natuurlijk kan het best lastig zijn om de juiste keuze te maken. Wie kun jij nou het beste inschakelen om jouw scheiding goedkoop te houden? Heb je hier advies in nodig? Dan mag je ons altijd even bellen. Dat kan op 088-6002813 (3 cent per minuut). Onze medewerkers geven je gratis advies over jouw situatie.

3. Tijd is geld

Heb je eenmaal een keuze gemaakt, dan kun je vervolgens ook kosten besparen door in jouw achterhoofd te houden dat tijd geld is. Hoe minder tijd de mediator of advocaat aan jouw zaak kwijt is, hoe minder kosten je hebt (behalve als je gebruik maakt van een toevoeging, dan betaal je een vast bedrag). Hier kun je zelf invloed op uitoefenen. Probeer bijvoorbeeld samen alvast de nodige afspraken te maken over bijvoorbeeld de omgangsregeling of de verdeling van de inboedel. Dit kan je zo een mediationsessie schelen. Let er daarnaast ook op dat je bijvoorbeeld financiële stukken duidelijk en overzichtelijk aanlevert. Op die manier is de advocaat of mediator er minder tijd aan kwijt en dat scheelt jou in de portemonnee. Bel niet voor ieder wissewasje, want ieder telefoontje of mailtje wordt in rekening gebracht. Als je dit in de gaten houdt, zal je zien dat je heel wat minder geld kwijt bent aan de scheiding.

4. Online scheiden

Kunnen jullie uitstekend met elkaar overleggen, valt er eigenlijk niet zoveel te regelen en hebben jullie hier nauwelijks hulp bij nodig? In dat geval kan online scheiden ook een mooie, goedkope manier zijn om alles goed te regelen. Bij online scheiden vullen jullie zelf samen een voorbeeldconvenant in. Wel is het mogelijk om bijvoorbeeld hulp in te roepen van een mediator of een alimentatieberekening te laten maken. Je doet het meeste zelf en dat merk je ook in de kosten.

Wil je meer weten over de mogelijkheden van online scheiden? Onze medewerkers kunnen je hier alles over vertellen! Neem gerust contact op via ons contactformulier.

5. Gratis scheiden, kan dat?

Hebben jullie allebei een heel laag inkomen en wordt het eigenlijk al heel lastig om de eigen bijdrage bij een toevoeging op te brengen? Er is een oplossing! Hebben jullie thuiswonende kinderen en hadden jullie in 2020 een verzamelinkomen onder de 20.900 euro en maximaal 25.000 euro vermogen? Dan komen jullie waarschijnlijk in aanmerking voor gratis scheiden. Bij gratis scheiden betaalt de specialist die jullie inschakelen de eigen bijdragen en de griffiekosten, waardoor het juridische aspect van de scheiding echt helemaal gratis is. Zijn er geen thuiswonende kinderen, dan ligt de inkomensgrens op 14.000 euro. Bij gratis scheiden is het wel belangrijk dat jullie redelijk met elkaar kunnen overleggen. Is er echt een eigen advocaat nodig, dan is gratis scheiden helaas geen optie.

Wil jij meer weten over gratis scheiden of hoe jij jouw scheiding zo goedkoop mogelijk kan houden? Wij helpen je graag. Bel gerust op 088-6002813 (3 cent per minuut) of laat jouw gegevens achter. Wij bellen je dan even terug en geven je gratis advies waar je weer mee verder kan!