Vanaf 1 januari 2021 moet de alimentatie omhoog met 3 procent. Dit vanwege die indexering die jaarlijks plaatsvindt. De verhoging geldt voor zowel kinder- als partneralimentatie.

Waarom indexering?

De indexering vindt ieder jaar plaats om de hoogte van de alimentatie gelijk te trekken met de loon- en prijsstijgingen in Nederland. Met hoeveel het bedrag omhoog gaat, wordt jaarlijks bepaald door de overheid. In 2021 is de verhoging vastgesteld op 3 procent.

Hoeveel moet ik dan betalen?

Deze verhoging gaat niet vanzelf en je krijgt er ook geen bericht van. Betaal je alimentatie, dan zal je dus zelf het bedrag dat je maandelijks overmaakt moeten aanpassen. Wat het nieuwe bedrag wordt, kun je makkelijk berekenen met onze berekenmodule. Ontvang je alimentatie, dan kan het zeker geen kwaad om jouw ex even te wijzen op de verhoging die vanaf 1 januari in zal gaan.

En wat als de ex niet betaalt?

De indexering is verplicht, maar kan desondanks voor de nodige discussie zorgen. Weigert jouw ex te betalen, dan is het goed om te weten dat je kunt gaan vorderen. Het Nationaal Loket Alimentatie Inning kan je hierbij helpen en kan tot vijf jaar terug vorderen.