Als jullie hebben besloten te gaan scheiden, heb je de hulp nodig van een mediator of advocaat. Zonder die hulp wordt je scheiding heel ingewikkeld. Jullie moeten immers veel regelen. Natuurlijk is het ook fijn als je met je zorgen en vragen terecht kunt bij een deskundige. Bovendien is het uiteindelijk verplicht dat een advocaat het verzoek bij de rechtbank indient.

Drie keuzes beëindigen echtscheiding

Om de echtscheiding in gang te zetten zijn er drie keuzes. De keuze voor een mediator of advocaat is afhankelijk van hoe je uit elkaar wilt gaan en hoe jullie onderlinge relatie is. Aan alle opties kleven zowel voordelen als nadelen, die we voor je op een rijtje hebben gezet. De drie mogelijkheden om de echtscheiding in gang te zetten zijn:

  1. Mediator
    Dit is een mooie manier om de scheiding te regelen als jullie nog wel kunnen overleggen samen, maar niet uit de verdeling komen. Zeker als jullie kinderen hebben is mediation aan te raden omdat jullie op die manier nog samen in gesprek blijven.
  2. Eigen advocaat
    Deze optie is te adviseren als er grote belangen spelen. Bijvoorbeeld bij een eigen bedrijf. Ieder een eigen advocaat betekent dan ook zeker niet direct een vechtscheiding!Ook is deze optie als je eenzijdig de scheiding in gang wil zetten, omdat je er met de ander gewoon niet uit komt en niet meer samen kunt overleggen.
  3. Gezamenlijke advocaat
    Deze optie is prima wanneer jullie de meeste zaken samen goed kunnen verdelen en afspreken. Er valt dan niets te mediaten en ieder een eigen advocaat hebben jullie niet nodig.

1. Mediator

Als jij en je partner in harmonie willen scheiden, kun je het beste kiezen voor een mediator. Dat is een neutrale bemiddelaar, die naast mediator ook advocaat of notaris kan zijn. Hij voert gesprekken met jullie samen en helpt jullie zaken te regelen. De mediator geeft juridisch advies en helpt jullie met elkaar te communiceren, te onderhandelen en de relatiebreuk te verwerken. De echtscheidingsbemiddelaar is er voor jullie allebei. Hij kiest dus geen partij.

Voordelen mediator

  • Jij en je partner komen snel tot een oplossing die jullie allebei tevreden stelt.
  • De procedure is kort en daarmee bespaar je geld.
  •  Jullie blijven in gesprek met elkaar. Daardoor kun je in de toekomst beter samenwerken als dat nodig is.

Nadeel mediator

In een mediationtraject spreek je veel over emoties. Als je daar geen behoefte aan hebt en puur praktische zaken wilt regelen, is dat vervelend. Dit kan een nadeel zijn van mediation. Ook is het doel van mediation uiteindelijk zo onderhandelen dat jullie samen tot goede afspraken komen. Soms is dat nodig, maar soms ook onhandig. Zo kunnen jullie bijvoorbeeld afwijken van de richtlijnen voor alimentatie, terwijl een advocaat het precies volgens het boekje zou doen.

2. Eigen advocaat

Lukt het jullie absoluut niet overeenstemming te bereiken? Dan kun je ook allebei een (andere) advocaat nemen, wat je ‘scheiden op tegenspraak’ noemt. Je bespreekt dan samen met jouw advocaat hoe je de scheiding wilt regelen. Vervolgens overlegt jouw advocaat met de advocaat van je partner. Het kan ook zijn dat er grote belangen spelen, waardoor het fijn kan zijn om ieder een eigen advocaat in de arm te nemen. Zoals eerder gezegd hoeft dit natuurlijk niet per definitie een vechtscheiding te betekenen, waar jullie lijnrecht tegenover elkaar komen te staan. Heb je een eigen bedrijf, zijn er huwelijkse voorwaarden of spelen er andere grote belangen? Dan kan het een goede keuze zijn om ieder een eigen advocaat in de arm te nemen waarin ieders eigen belangen worden behartigd.

Voordeel advocaat

In sommige situaties is het verstandig voor een advocaat te kiezen. Bijvoorbeeld wanneer je partner onredelijke (financiële) eisen stelt of wanneer er grote belangen spelen. Een advocaat strijdt dan voor jouw belang.

Nadelen advocaat

  • De echtscheidingsprocedure kan lang duren, doordat de twee advocaten veel met elkaar moeten overleggen.
  • Door al het overleggen loopt de scheiding flink in de papieren.
  • Houd er rekening mee dat jij en je partner tegenover elkaar komen te staan, waardoor de relatie tussen jullie kan verslechteren. En dat is lastig als jullie na de scheiding nog contact
    moeten hebben, bijvoorbeeld voor de kinderen.

3. Gezamenlijke advocaat

Kunnen jullie nog prima samen overleggen en komen jullie onderling best wel uit de verdeling? Dan kunnen je ervoor kiezen om een gezamenlijke advocaat in te schakelen.

Voordelen gezamenlijke advocaat

  • De advocaat hoeft niet al te veel werkzaamheden te verrichten. Dit scheelt enorm in de kosten.
  • De scheiding kan snel geregeld worden.

Nadelen gezamenlijke advocaat

  • Jullie gezamenlijk belang wordt behartigt, niet ieders individuele belang.