Als jullie willen scheiden, heb je de hulp nodig van een mediator of advocaat. Zonder die hulp wordt je scheiding heel ingewikkeld. Jullie moeten immers veel regelen! Natuurlijk is het ook fijn als je met je zorgen en vragen terecht kunt bij een deskundige.

Je keuze voor een mediator of advocaat is afhankelijk van hoe je uit elkaar wilt gaan. Aan beide opties kleven zowel voordelen als nadelen, die we voor je op een rijtje hebben gezet.

Bemiddelen

Als jij en je partner in harmonie willen scheiden, kun je het beste kiezen voor een mediator. Dat is een neutrale bemiddelaar, die daarnaast ook advocaat of notaris kan zijn. Hij voert gesprekken met jullie samen en helpt zaken te regelen. De mediator geeft juridisch advies en helpt jullie met elkaar te communiceren en de relatiebreuk te verwerken. De echtscheidingsbemiddelaar is er voor jullie allebei. Hij kiest dus geen partij.

Voordelen mediator

 • Jij en je partner komen snel tot een oplossing die jullie allebei
  tevreden stelt.
 • De procedure is kort en daarmee bespaar je geld.
 • Jullie gaan min of meer als vrienden uit elkaar. Daardoor kun je in de toekomst
  beter samenwerken als dat nodig is.

Nadeel mediator

In een mediationtraject spreek je veel over emoties. Als je daar geen behoefte aan hebt en puur praktische zaken wilt regelen, is dat vervelend. Dit kan een nadeel zijn van mediation.

Niet bemiddelen

Lukt het jullie absoluut niet overeenstemming te bereiken? Dan kun je ook allebei een (andere) advocaat nemen, wat je ‘scheiden op tegenspraak’ noemt. Je bespreekt dan samen met jouw advocaat hoe je de scheiding wilt regelen. Vervolgens overlegt jouw advocaat met de advocaat van je partner.

Voordeel advocaat

In sommige situaties is het verstandig voor een advocaat te kiezen. Bijvoorbeeld wanneer je partner onredelijke (financiële) eisen stelt. Een advocaat strijdt dan voor jouw belang.

Nadelen advocaat

 • De echtscheidingsprocedure kan lang duren, doordat de twee advocaten veel met elkaar moeten
  overleggen.
 • Door al het overleggen loopt de scheiding flink in de papieren.
 • Houd er rekening mee dat
  jij en je partner tegenover elkaar komen te staan, waardoor de relatie tussen jullie
  kan verslechteren. En dat is lastig als jullie na de scheiding nog contact
  moeten hebben, bijvoorbeeld voor de kinderen.