Betaal je kinder- of partneralimentatie? Dan wordt het bedrag dat je moet betalen per 1 januari 2023 verhoogd met 3,4 procent. Dit heet de indexering.

Indexering alimentatie

De hoogte van deze indexering wordt ieder jaar in november door de overheid vastgesteld en bekend gemaakt. De verhoging wordt gebaseerd op de gemiddelde stijging van de lonen en het prijsniveau in Nederland. Voor 2023 is dit percentage dus vastgesteld op 3,4 procent.

Hoger

Deze 3,4 procent kun je gewoon bij het huidige alimentatiebedrag optellen. Op deze manier wordt de alimentatie ieder jaar een stukje hoger. Deze indexering is verplicht. Betaal je dit niet, dan kan de ex eventueel gaan vorderen. Ben je alimentatieontvanger, dan is het misschien slim om je ex even op de hoogte te stellen over de indexering. Hou ook even goed in de gaten of de ex inderdaad vanaf januari het nieuwe bedrag overmaakt. Wil je weten wat het nieuwe bedrag gaat worden, dan kun je dit precies zien op onze pagina Alimentatie indexering berekenen. Daarnaast kun je op onze site nog een aantal andere handige berekeningen vinden.

Wat als de ex niet wil verhogen?

Weigert de ex de indexering toe te passen, dan kun je dit gaan vorderen. Het is immers een verplichting. Je kunt achterstallige indexering tot vijf jaar terug opeisen. Wil je meer weten over de mogelijkheden om alimentatie te vorderen? Neem dan gerust even contact met ons op.