Een bijzondere zaak in India trok onze aandacht. Daar worden een man en zijn vrouw door zijn ouders voor de rechter gesleept omdat hij na zes jaar huwelijk nog steeds geen kinderen heeft gekregen. Komt hij niet snel met een kleinkind op de proppen, dan zal hij een flinke schadevergoeding moeten betalen.

Geslacht maakt niet uit

Sanjeev en Sadhana Prasad, 61 en 57 jaar, uit de Noord-Indiase staat Uttarakhand hebben lang genoeg gewacht. Zes jaar lang hadden hun zoon en schoondochter de kans om een kleinkind op de wereld te zetten. Toch gebeurde dat niet. Dit terwijl dit toch wel het minste is dat hun zoon kan doen, nadat zij hun uiterste best hebben gedaan om hem op te voeden, hem onderdak hebben gegeven en zijn pilotenopleiding en trouwfeest hebben betaald. Het geslacht maakt het niet uit. Als er maar een kleinkind komt.

Naar de rechter

Zij stapten dan ook naar de rechter om min of meer een kleinkind af te dwingen. Hun eis: komt er binnen een jaar geen kleinkind, dan eisen zij een schadevergoeding van 650.000 dollar. Zij stellen daarbij dat hun zoon en schoondochter zich schuldig maken aan mentale intimidatie. Pas als er een kleinkind is zal hun mentale pijn dragelijk zijn. Volgens de advocaat is het de grote droom van elke ouder om grootouder te worden. Zij wachten hier al jaren op. Dit wachten is voor hen een ‘mentale gruwel’.

Of de rechter de claim toewijst en hoe de zoon zal reageren is nog niet bekend.