Als je gaat scheiden, leg je alle afspraken vast in een echtscheidingsconvenant. Dat is een overeenkomst tussen jou en je partner. Een advocaat of notaris stelt het echtscheidingsconvenant op. Voorbeelden van onderwerpen waarover je afspraken kunt maken:

Ouderschapsplan

Hebben jullie kinderen? Je moet dan ook een regeling voor hen afspreken, dit noemt je een ouderschapsplan. Jij en je partner moeten bepalen wie welke zorg- en opvoedingstaken krijgt, hoe jullie de omgang met de kinderen regelen en hoe jullie de kosten van de opvoeding en verzorging verdelen. Jullie zijn verplicht al deze afspraken vast te leggen in het ouderschapsplan.

Echtscheidingsconvenant niet verplicht

Jullie zijn niet verplicht een convenant op te stellen. Toch is een convenant handig. Want als het eenmaal af is, is je echtscheiding vaak snel geregeld. Bovendien kunnen banken, verzekeringsmaatschappijen en pensioenfondsen ernaar vragen.

Verder geeft het natuurlijk een goed gevoel als je afspraken hebt gemaakt waar je allebei achter staat. Heb je problemen bij het opstellen van het echtscheidingsconvenant? Laat een mediator je helpen.