Een scheiding kan grote gevolgen hebben. Vooral laagopgeleide vrouwen lopen het risico om na de scheiding financieel in de problemen te komen. Uit onderzoek van socioloog Bram Hogendoorn van de Universiteit van Amsterdam (UvA) blijkt dat maar liefst 58 procent van de vrouwen met een mbo-diploma en kinderen na de scheiding onder de armoedegrens leeft.
Stellen gevolgd
Hogendoorn is al lange tijd bezig met dit onderzoek en gebruikte hiervoor geanonimiseerde belastingaangiftes. Hogendoorn vertelt: “we hebben stellen die tussen 2003 en 2005 getrouwd zijn tien jaar gevolgd. Op die manier konden we zien wat er gebeurde met mensen die uit elkaar gingen. Alle vrouwen met kinderen, ongeacht opleidingsniveau, bleken een grotere kans te hebben om in armoede te raken als ze scheiden.”
Allebei een eigen huis
Vooral het feit dat je na een scheiding allebei een eigen huis moet hebben zorgt ervoor dat mensen financieel in de problemen komen. De gestegen huizen- en huurprijzen helpen daar ook niet bij. Daarnaast is het toch nog vaak de vrouw die het meest voor de kinderen zorgt, waardoor de vrouw niet altijd de mogelijkheid heeft om fulltime te gaan werken. In de jaren na de scheiding gaat het op financieel vlak vaak wel langzamerhand beter.
“Als je kijkt naar vrouwen met een opleiding op mbo1 niveau of lager, leeft vijf jaar na de scheiding nog 38 procent onder de armoedegrens. Voor vrouwen met een middelbaar opleidingsniveau (mbo niveau 2, 3, 4, havo of vwo) is dat na vijf jaar nog 28 procent en bij vrouwen met een afgeronde hbo- of universitaire opleiding is dat na vijf jaar 12 procent”, vertelt Hogendoorn. Hogendoorn promoveert woensdag op dit onderwerp.