Bij een echtscheiding krijg je niet alleen te maken met de kosten van de echtscheidingsprocedure. Houd ook rekening met verschillende bijkomende kosten.

Huis verkopen

Als jullie een koopwoning hebben zijn er twee opties: de een koopt de ander uit of jullie verkopen het huis. Je kunt geheel op eigen houtje je huis verkopen, bijvoorbeeld via internet. Je bent dan vrij om zelf de verkoopwaarde van je huis vast te stellen. Het is echter verstandig je huis te laten taxeren door een erkend taxateur. Je weet dan wat je huis waard is en aan de hand daarvan kun je de verkoopprijs bepalen. Een taxatie kost ongeveer 200 euro.

Je kunt je huis ook verkopen met de hulp van een makelaar. Hij voert het hele verkoopproces voor je uit. De makelaar bepaalt dan samen met jou de vraagprijs, hij plaatst advertenties, regelt bezichtigingen en handelt de verkoop administratief af. Voor al die diensten betaal je courtage. Dat is gemiddeld 1,5 procent (inclusief btw) van de verkoopsom van je woning, waarbij de makelaar meestal een minimumbedrag vermeldt.

Let op:
Makelaars brengen advertentiekosten vaak apart in rekening. Spreek daarom met je makelaar af dat hij alleen in overleg met jou een advertentie plaatst. Zo heb je de kosten zelf in de hand!

Verhuiskosten

Natuurlijk krijg je ook te maken met de kosten van een verhuizing. Als je zelf een busje huurt en een paar sterke mannen regelt, ben je relatief goedkoop uit. Je bent meer geld kwijt als je een verhuisbedrijf inschakelt. Dat kost al snel 1.000 euro. Hoe hoog de verhuiskosten oplopen is afhankelijk van een aantal zaken. Moeten de verhuizers zelf alle spullen inpakken en meerdere keren op en neer rijden? Dan kun je een flinke rekening van het verhuisbedrijf verwachten.

Naar twee huishoudens

Als je gescheiden bent, ga je van één naar twee huishoudens. Daardoor moet je nu in je eentje alle vaste lasten betalen. Denk aan de huur of hypotheek van je woning, je internetrekening en verzekeringen. De kans is groot dat je ook allerlei spullen moet aanschaffen, omdat je de inboedel met je ex hebt verdeeld.

Koop niet alles nieuw, maar kijk eens in kringloopwinkels en op rommelmarkten. Als je goed zoekt kun je mooie spullen vinden voor weinig geld! Vraag ook aan je familie en vrienden of zij spullen hebben die ze niet meer gebruiken.

Psycholoog

Als je moeite hebt met het verwerken van je echtscheiding, is het raadzaam naar een psycholoog te gaan. Je zorgverzekeraar vergoedt vanuit de basisverzekering een aantal gesprekken met een eerstelijns psycholoog. Informeer altijd bij je verzekeraar wat je precies vergoed krijgt en wat je zelf moet betalen.