Maandenlang ontwijken jullie elkaar, heb je geen goede gesprekken meer, leef je meer als broer en zus naast elkaar in plaats van met elkaar en in het ergste geval zijn er al slaande ruzies. Zit je in een relatie en herken je dit, dan kun je de relatie maar beter beëindigen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Want zeker in het laatste geval, hoe maak je een eind aan de relatie als er slaande ruzies zijn? Je bent vaak bang voor de reactie van je partner.
De beëindiging
Het kan best lastig zijn om uiteindelijk de knoop door te hakken en een punt te zetten achter jouw relatie en ben je zover, dan moet je het de ander ook nog vertellen. Hier kun je als een berg tegenop zien. Een relatie opbreken is nooit leuk en het is ook moeilijk om deze boodschap goed over te brengen. Vaak volgt een reactie die nog minder leuk is. Misschien komt er woede bij kijken of tranen en geschreeuw. Het is een ontzettend pijnlijk moment. Ook voor jou. Je hebt immers ook van deze partner gehouden.
Angst
We zijn onbewust banger voor onze partner dan we denken. Dit is ook de reden waarom mensen vaak onnodig lang wachten met het beëindigen van de relatie. Want hoe moet het met jouw partner als je hem/haar achterlaat. Je gooit het hele leven van diegene misschien wel overhoop. Je voelt jezelf verantwoordelijk voor dit besluit en daardoor ontstaan angsten in ons hoofd.
Toch is deze angst onterecht. Want als jij vindt dat je beter af bent zonder deze partner, heb je daar alle recht toe. Helaas blijft deze angst vaak wel bestaan. We zijn als mens niet gemaakt om alleen te handelen naar wat logisch lijkt. Ons gevoel speelt een grote rol. Dat is de reden waarom we het vaak moeilijker vinden om de relatie te beëindigen, terwijl we wel weten dat het soms beter is om te doen.
Actie en reactie
De oorzaak van deze angstige gedachten en het gevoel verantwoordelijk te zijn voor de ander kunnen voortkomen uit ons verleden. In je kindertijd ben je gevormd door de mensen die invloed op jou hadden en met wie je je kindertijd hebt doorgebracht. Onze gedachten zijn gevuld met angsten die voortkomen uit tijden die lang geleden zijn, maar in het dagelijks leven onbewust invloed op ons hebben.
Had jij bijvoorbeeld ouders die kwetsbaar en gevoelig waren, waardoor je hen niet wilde teleurstellen? Of werd jouw vader vaak heel kwaad als jij iets verkeerd deed? Door de reacties van jouw ouders, maar ook van vrienden en bijvoorbeeld juffen of meesters wordt ons op jonge leeftijd al aangeleerd wat een actie van jou voor invloed heeft op een ander en wat voor reactie dit kan uitlokken. Daarom zijn we vaak bang om ‘slecht’ nieuws te delen.
Emoties goed te relativeren
Gelukkig weten we onze emoties steeds beter te relativeren. We zijn al een heel eind als we van onszelf weten dat deze angsten door vroeger zijn ontstaan. Vroeger wisten we niet goed hoe hier mee om te gaan, maar tegenwoordig weten we steeds beter hoe we een ander (en jezelf) kunnen helpen met deze emoties om te gaan. De tranen houden ooit eens op, en de boosheid zal verdwijnen. Ooit zullen ze beseffen dat ze verder moeten met hun leven, zonder jou.
Zet die break-up door
Als je goed nadenkt, weet je dat het voor beide partijen beter is als jullie uit elkaar gaan. Het doet even zeer. Heel zeer. Maar de waarheid duurt altijd het langst. Uiteindelijk hebben jullie beiden er meer aan. Dus, sta je op het moment om een relatie te verbreken maar wil je het nog even uitstellen, neem dan in je achterhoofd mee, dat dit besluit beter is. Beter dan nog langer in een ongelukkige relatie te blijven zitten.