Sommige stellen die in gemeenschap van goederen zijn getrouwd willen dit later alsnog omzetten in huwelijkse voorwaarden. Dit is in de meeste gevallen mogelijk. In Nederland trouwde je voor 1 januari 2018 (als je verder geen actie ondernam) automatisch in gemeenschap van goederen. Dit betekent dat alle bezittingen en schulden van jullie samen zijn. Bij een scheiding moet alles eerlijk verdeeld worden. Ieder krijgt de helft.

Huwelijkse voorwaarden

Tijdens een huwelijk kan er iets veranderen waardoor het verstandig is toch huwelijkse voorwaarden op te laten stellen. Bijvoorbeeld bij het opstarten van een eigen bedrijf. In zo’n geval is het alsnog mogelijk huwelijkse voorwaarden op te stellen. Jullie moeten het hier wel allebei mee eens zijn. Eenzijdig huwelijkse voorwaarden opstellen is niet mogelijk.

Notaris

Voor het opstellen van huwelijkse voorwaarden kun je terecht bij een notaris. Deze zet alle afspraken die jullie willen maken op papier. Daarnaast adviseert de notaris wat in jullie situatie verstandig is. De akte, die door de notaris is opgemaakt, moet daarna door de rechtbank worden goedgekeurd. De rechtbank bekijkt hierbij of er niets in strijd is met de wet en of er geen derden (bijvoorbeeld schuldeisers) zijn, die nadeel ondervinden van het omzetten van het huwelijk van gemeenschap van goederen naar huwelijkse voorwaarden. Hierna moet de akte binnen drie maanden bij de notaris worden ondertekend. De huwelijkse voorwaarden gaan pas in na deze ondertekening.

Huwelijkse voorwaarden en schulden

Als er schulden zijn kan het moeilijk worden om het huwelijk in gemeenschap van goederen om te zetten naar huwelijkse voorwaarden. De schuldeisers kunnen hinder ondervinden van deze omzetting. Daardoor zal de rechtbank het waarschijnlijk niet goedkeuren.

Hulp nodig?

Wil jij bekijken of het in jullie situatie verstandig kan zijn om huwelijkse voorwaarden op te stellen? Neem dan gerust even contact op met onze medewerkers. Zij geven je advies en kunnen je ook eventueel in contact brengen met een goede notaris die hierbij kan helpen.