Vrouwen krijgen minder kinderen. Daarnaast beginnen zij later aan kinderen. Dit heeft alles te maken met het feit dat zij langer bezig zijn met hun studie en steeds langer moeten wachten op een vast contract. In totaal werden hierdoor rond de 2000 baby’s minder geboren dan anders het geval zou zijn.
Vast contract
Dat het hebben van een vast contract toch wel een hele belangrijke factor is, blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het feit dat vrouwen langer studeren zorgt voor 425 minder geboren baby’s, maar de populariteit van flexcontracten en het steeds langer moeten wachten op een vast contract zorgde ervoor dat er maar liefst 1668 minder baby’s werden geboren.
HBO en universiteit
Jongeren gaan steeds vaker naar het HBO of de universiteit en zijn daardoor langer met hun studie bezig. Dit heeft flink wat invloed op het aantal kinderen dat geboren wordt. Zo kregen vrouwen in 2010 nog gemiddeld 1,8 kind. Ondertussen ligt dit aantal op 1.59. Dit is het laagste aantal sinds 1997.
Minder vaste contracten
Het is bekend dat vrouwen met een flexibel contract minder snel aan kinderen beginnen. Het zal je dan ook niet verbazen dat het aantal vrouwen met flexibel contract flink is gestegen. Zo had ongeveer een kwart van de vrouwen tussen de 15 en 49 in 201o een flexibel contract. In 2018 heeft 1 op de 3 vrouwen een flex-contract. Een vast contract geeft een stuk zekerheid dat veel vrouwen nu missen. Dit heeft de nodige gevolgen.
Andere oorzaken
Natuurlijk zijn er ook andere factoren die meespelen. Hierbij kun je denken aan de lastige huizenmarkt, die het voor stellen moeilijk maakt om samen te gaan wonen of een grotere woning te kopen. Daarnaast zijn relaties de afgelopen jaren ook minder vast geworden.