Of je nu al jaren getrouwd bent, of pas net samenwoont, praten over geld met je geliefde blijkt vaak niet eenvoudig en is ook zeker niet romantisch. Toch is het heel belangrijk om dit gespreksonderwerp zo nu en dan eens aan te snijden. Want wist je dat ruzie over geld hoog op het lijstje van discussiepunten binnen een relatie staat en nogal eens bijdraagt aan een echtscheiding?

Eerlijke verdeling van de lasten

Ga het gesprek samen aan over de verdeling van de lasten. Heeft de ene partner meer inkomen dan de ander, dan is het misschien eerlijk de lasten naar rato van inkomen te verdelen. Maar misschien vinden jullie de verdeling eerlijk zoals deze nu is. Hoe dan ook, door er goed over te praten voorkom je problemen achteraf.

Grip op jullie uitgaven

Hebben jullie de uitgaven als eens goed onder de loep genomen? Bespreek bepaalde budgetten en bedenk wat jullie maximaal waar aan uit willen geven. Zo kunnen jullie een bedrag afspreken voor de boodschappen per maand, een maximaal bedrag voor leuke dingen en een bedrag wat jullie maandelijks willen sparen. Zo houden jullie grip op jullie uitgaven. En door erover te praten voorkom je achteraf verwijten.

Overlijden

Veel stellen lijken een notarieel samenlevingscontract overbodig te vinden. Want tja, waarom geld uitgeven aan een notaris, als je onderling gewoon goede afspraken maakt?
Bedenk dan goed dat er niets is geregeld als één van jullie overlijdt. Een onderlinge afspraak is dan namelijk niet voldoende. Hiervoor moeten jullie echt een testament hebben waarin bepaalde zaken voor elkaar geregeld staan.

Daar komt bij als jullie samen een woning hebben gekocht, dat het maar zo kan zijn dat de achterblijvende partner enorm veel erfbelasting moet betalen. Niets officieels op papier samen, kan in geval van overlijden tot schrijnende situaties leiden.

Huwelijkse voorwaarden? Actualiseer deze regelmatig!

Hebben jullie huwelijkse voorwaarden opgesteld? Veel stellen lijken na het opstellen nooit meer na te denken over de voorwaarden. Toch is het verstandig deze eens per jaar onder het stof weg te trekken en te kijken of alles nog wel actueel is. In een jaar kan veel veranderen!

Het is goed voor te stellen dat jullie het moeilijk vinden om het gesprek aan te gaan. Toch benadrukken we dat het heel belangrijk is. Trek samen gezellig een flesje wijn open en neem toch maar even een momentje om ervoor te zitten en over geld te praten. Jullie zullen zien dat het achteraf toch een druk minder erg was dan jullie dachten.