Na de echtscheiding gieren de emoties door het lijf van je kinderen. Jullie breuk is voor hen heel heftig. Het is belangrijk dat je je kinderen op een goede manier over de scheiding vertelt en hen ondersteunt. Hieronder vind je enkele tips.

Vertel het duidelijk

Wacht een goed moment af om je kinderen van de echtscheiding te vertellen. Vertel het samen met je partner en breng de boodschap als een voldongen feit. Je kinderen zullen emotioneel reageren, luister daarom aandachtig en geduldig. En voorkom dat je kinderen hoop krijgen door te benadrukken dat jullie echt niet meer bij elkaar komen.

Wees eerlijk

Kinderen merken het meteen als je iets probeert te verbergen en ze vinden dat niet prettig. Geef ze daarom eerlijke antwoorden op hun vragen. Laat je bovendien niet negatief uit over je partner en communiceer ook niet via je kinderen met je partner. Maak je kinderen duidelijk dat ze van zowel papa als mama mogen houden.

Maak je kinderen bewust

Mijd het onderwerp niet, maar praat juist met je kinderen over echtscheidingen. Bespreek vriendjes van wie de ouders ook uit elkaar zijn. Verder helpt het om je kind zijn gevoelens en gedachten te laten opschrijven. Je kunt het daar dan samen over hebben.

Zorg voor een fijne sfeer

Houd gewoontes waar je kinderen aan gewend zijn in stand. Dat kan iets simpels zijn als een boek lezen voor het slapengaan of koekjes bakken in het weekend. Nu jullie na de echtscheiding in twee verschillende huizen wonen, moet je zorgen dat je kinderen in elk huis een eigen plek hebben. Regel ook dat ze op beide adressen hun eigen spullen hebben, daarmee voorkom je gesleep van het ene naar het andere huis.

Tip:
Wil je je kinderen extra helpen bij het verwerken van de scheiding? Overweeg dan speciale therapie voor kinderen met gescheiden ouders.