Af en toe hoor je zo’n verhaal. Na een lang huwelijk besluit een stel uit elkaar te gaan. Dit leidt over het algemeen tot meer onbegrip uit de omgeving dan bij een huwelijk die korter heeft geduurd. Want als je het al 40 jaar met elkaar uit houdt, waarom zou je dan nu nog gaan scheiden? En is zo’n scheiding op latere leeftijd wel slim, want wie zegt dat je nu nog een nieuwe partner vindt? Veel mensen vinden het vreemd dat je op latere leeftijd voor een scheiding kiest.

Voor jezelf kiezen

Toch denken stellen die gaan scheiden hier anders over. Zij vinden de keuze voor een scheiding niet vreemd. Want is het ooit te laat om voor jezelf te kiezen? “Nee” antwoorden zei! Daarbij zat de relatie vaak al lange tijd niet goed, maar durfden ze niet eerder de keuze te maken. Dan komt het punt waarop wordt gedacht het is nu of nooit.

Gezin is reden van uitstel

De reden dat sommige stellen de keuze pas zo laat maken heeft onder andere te maken met het gezin. Wanneer de kinderen nog thuis wonen ben je druk. Je merkt wellicht wel op dat je relatie niet meer helemaal goed zit, maar veel mensen denken ook dat dit wel weer goed komt zodra de kinderen uit huis zijn. Als dan blijkt dat het er niet beter op wordt begint het toch wel te knagen. Wil je zo nog jaren leven samen? Dit is het moment dat veel sterren alsnog de knoop doorhakken.

Steun vanuit omgeving

Het is heel belangrijk dat iemand op latere leeftijd steun krijgt vanuit zijn omgeving. Want ook scheiden op latere leeftijd brengt veel emoties met zich mee. Omdat er vaak meer onbegrip is vanuit de omgeving voelt men zich ook minder gesteund. Terwijl de steun op latere leeftijd juist extra belangrijk is. Vaak heeft men ook een ander sociaal leven op latere leeftijd. Men gaat minder uit en minder op pad, waardoor nieuwe vriendschappen minder snel ontstaan. Iemand valt daardoor sneller in een isolement. Daarnaast zijn de emoties en onbegrip vaak heftig wanneer de scheiding een eenzijdig besluit is. Degene die het er niet mee eens is heeft dezelfde vragen als de omgeving: Waarom na al die jaren? Waarom is het huwelijk niet goed genoeg meer? En is je ex-partner ooit wel gelukkig geweest met jou?

Aantal scheidingen op latere leeftijd groeit

Scheiden op latere leeftijd komt steeds vaker voor. De afgelopen tien jaar is de gemiddelde leeftijd waarop men een echtscheiding aanvraagt gestegen. Echter hangt dit ook samen met het feit dat men op latere leeftijd trouwt. Toch durft men in de huidige cultuur steeds meer vor zichzelf te kiezen. En geven ze het vinden van ware liefde op latere leeftijd nog een kans!