Je kunt op verschillende manieren scheiden. De meeste mensen kiezen voor een echtscheiding, maar je kunt ook scheiden van tafel en bed. Bij een scheiding van tafel en bed blijf je getrouwd. Als je toch echt uit elkaar wilt, kun je het huwelijk laten ontbinden.

Echtscheiding

Als jullie kiezen voor een echtscheiding, zijn jullie officieel niet meer getrouwd. Een gevolg is dat jullie geen juridische banden meer met elkaar hebben.

Scheiding van tafel en bed

Bij een scheiding van tafel en bed leef je apart van elkaar, maar wettelijk gezien blijf je getrouwd. Dat betekent dat je de rechten en plichten hebt die voor het huwelijk gelden. Scheiding van tafel en bed komt weinig voor. Je kunt ervoor kiezen als je vanwege je geloof liever niet officieel wilt scheiden.

Een scheiding van tafel en bed vraag je via je advocaat aan bij de rechtbank. De rechter wijst je aanvraag toe als hij ervan overtuigd is dat jouw relatie met je partner ‘duurzaam ontwricht’ is. Dat houdt in dat jullie relatie zo slecht is, dat jullie onmogelijk het huwelijk kunnen voortzetten.

Ontbinding van het huwelijk

Willen jullie allebei na de scheiding van tafel en bed alsnog echt uit elkaar? Je kunt dan meteen bij de rechter een ontbinding van het huwelijk aanvragen. Als jij het huwelijk wilt laten ontbinden en je partner is het daar niet mee eens, kun je niet meteen naar de rechter stappen. Je moet dan wachten totdat je drie jaar gescheiden bent van tafel en bed. Na die termijn wordt je aanvraag altijd goedgekeurd.

Flitsscheiding

Per 1 maart 2009 is het niet meer mogelijk het huwelijk te beëindigen via een flitsscheiding. Dat was de snelste manier van scheiden, waarbij het huwelijk eerst werd omgezet in een geregistreerd partnerschap. Vervolgens kon dat geregistreerd partnerschap worden beëindigd via de burgerlijke stand van de gemeente. Het voordeel van de flitsscheiding was dat er geen rechter aan te pas kwam en de procedure slechts enkele dagen tot weken duurde.