Na je scheiding is het belangrijk dat je aandacht besteedt aan de schulden. Wat er met de schulden gebeurt, ligt aan de manier waarop je getrouwd bent: in gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden.

Gemeenschap van goederen

Ben je in gemeenschap van goederen getrouwd? Jullie moeten dan de schulden eerlijk verdelen. Dit betekent dat ieder de helft krijgt. Ook als één van jullie beiden schulden is aangegaan vóór het huwelijk! Kom je er niet uit met je ex-partner? Vraag ons om vrijblijvend advies.

Let op:
Voor schulden verkregen na de officiële peildatum van het verzoekschrift tot echtscheiding ben jij zelf hoofdelijk aansprakelijk, niet je ex.

Huwelijkse voorwaarden

Als je op huwelijkse voorwaarden getrouwd bent, is de verdeling van de schulden vastgelegd in die voorwaarden. Jullie kunnen bijvoorbeeld hebben vastgelegd dat jullie beiden een schuld zijn aangegaan. Die schuld staat dan op allebei jullie namen. Wil één van jullie de schuld overnemen na de scheiding? Jullie moeten hiervoor toestemming vragen aan de schuldeiser.

Hoofdelijk aansprakelijk

Meestal komt het erop neer dat degene met het hoogste inkomen de schulden afbetaalt. Toch ben je als echtpaar hoofdelijk aansprakelijk voor schulden wanneer je in gemeenschap van goederen bent getrouwd. Dat geldt ook voor leningen en kredieten. Hoofdelijk aansprakelijk betekent dat de schuldeiser jullie allebei afzonderlijk kan aanspreken voor de gehele schuld. De schuld kan dus op jou worden verhaald als je ex zijn of haar verplichtingen niet nakomt.

Schulden vastleggen

Het is belangrijk om de verdeling van de schulden vast te leggen in een echtscheidingsconvenant. Let op: als je in gemeenschap van goederen bent getrouwd, blijf je hoofdelijk aansprakelijk voor de schulden. Ook al staan er afspraken over de schulden in het echtscheidingsconvenant! De schuldeisers moeten eerst akkoord gaan met jullie verdeling van de schulden.