Tijdens je huwelijk en na je scheiding moeten jullie financieel voor elkaar blijven zorgen. Dat heet de onderhoudsverplichting. Het betekent dat je ex-partner aan jou een bedrag moet betalen als je niet genoeg inkomsten hebt. Misschien kom je in aanmerking voor partneralimentatie en/of kinderalimentatie.

Heb je met je ex problemen over de alimentatie? Schakel onze vrijblijvende hulp in. Als je wilt brengen we je in contact met een bemiddelaar of advocaat.

Voor wie geldt de alimentatieplicht?

De alimentatieplicht geldt voor:

  • getrouwde partners en stellen met een geregistreerd partnerschap
  • ex-echtgenoten en stellen die een geregistreerd partnerschap hadden
  • partners met kinderen

Overigens mogen jullie over de onderhoudsverplichting zelf afspraken maken in de huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden. Wil je die afspraken wijzigen? Stap dan naar de rechter. Als je het niet eens bent met een wijziging kun je in hoger beroep gaan.

Wat als mijn ex de alimentatie niet betaalt?

Het is heel vervelend, maar komt vaker voor dan je denkt. De ex betaalt de alimentatie niet. Wat kan je doen als jouw ex de alimentatie niet betaalt? Bekijk onze video voor meer uitleg:

Wat is kinderalimentatie?

Kinderalimentatie is een bijdrage van de niet-verzorgende ouder in de kosten van de verzorging en opvoeding van de kinderen. Als jij voor de kinderen zorgt heb je dus recht op kinderalimentatie. Volgens de Wet bevordering voortgezet ouderschap en zorgvuldige scheiding heeft kinderalimentatie prioriteit boven partneralimentatie. Lees meer over de regels die gelden voor kinderalimentatie.

Wat is partneralimentatie?

De alimentatie tussen partners heet partneralimentatie. Het is een bijdrage in de kosten voor het levensonderhoud. Lees meer over de spelregels die voor partneralimentatie gelden.