Ieder jaar gaan de kinder- en de partneralimentatie een beetje omhoog. Dit heet de wettelijke indexering. Deze indexering is in het leven geroepen om de veranderingen in het loon- en prijspeil te compenseren. Ieder jaar in november maakt de Minister van Justitie bekend met welk percentage de alimentatie vanaf 1 januari moet worden verhoogd. Deze verhoging is verplicht. Ben je alimentatiebetaler, dan ben je dus verplicht om vanaf 1 januari het bedrag dat je betaalt te verhogen, ook als jouw eigen loon niet is gestegen.

In de gaten houden

Je krijgt overigens geen bericht over de indexering en er gaat ook niets automatisch. Je moet dus zelf in de gaten houden hoeveel je als betaler per 1 januari extra moet gaan overmaken. Doe je dit niet, dan kan de ex de indexering uiteindelijk tot vijf jaar terug gaan vorderen. Daarbij kan het gaan om behoorlijke bedragen.

Ben jij alimentatieontvanger, dan is het misschien slim om je ex voor januari even een berichtje te sturen over de indexering. Laat de ex even weten dat het weer tijd is voor de jaarlijkse indexering en geef aan om welk percentage het gaat of geef alvast het nieuwe bedrag door. Zo voorkom je betalingsproblemen.

Berekenen alimentatie na indexering

Om te berekenen wat voor effect de indexering heeft op de alimentatie kun je bij onze berekenmodule terecht. Hier kun je gemakkelijk berekenen hoe hoog het bedrag vanaf 1 januari moet zijn. De berekening kun je voor zowel de partner- als de kinderalimentatie gebruiken. Vul je de module in, dan kan dat op twee manieren.

  • Vul het geïndexeerde bedrag van afgelopen jaar in;
  • Vul het oorspronkelijke alimentatiebedrag in en geef aan in welk jaar dit is afgesproken.

Vanaf 1 januari 2023 wordt de alimentatie met 3,4 procent verhoogd. Gebruik de berekening om uit te rekenen wat het nieuwe alimentatiebedrag gaat worden.

Het toepassen van de indexering is verplicht. Indien jouw ex weigert kunnen wij jou helpen dit bedrag terug te vorderen!

Help mij