Ieder jaar besluiten zo’n 70.000 personen hun huwelijk of geregistreerd partnerschap te beëindigen. Een groot deel van deze mensen is samen met de toekomstige partner in het bezig van een koopwoning. Ongeacht of je besluit om zelf in het huis te blijven wonen, te vertrekken of de woning te verkopen, heeft dit gevolgen voor je belastingzaken. Wanneer je verhuist is het belangrijk de adreswijziging direct door te geven aan de gemeente. Pas vervolgens je belastingzaken aan, aan de nieuwe situatie.

Om mensen die uit elkaar gaan inzicht te geven in welke mogelijke gevolgen scheiden of het beëindigen van een geregistreerd partnerschap heeft op je belastingen en toeslagen, heeft de Belastingdienst de pagina belastingdienst.nl/scheiden. Hier kun je onder andere een persoonlijke scheiden-checklist maken. Aan de hand van enkele vragen krijg je een overzicht van zaken die je moet regelen.

Aandachtspunten koopwoning

Als je uit elkaar gaat, heeft dit meestal gevolgen voor de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting. Bijvoorbeeld vanwege de hypotheekrente die je mag aftrekken. Of het deel van het eigenwoningforfait dat je moet aangeven. Wanneer je in de loop van het jaar uit elkaar gaat, kun je ervoor kiezen om nog dat hele jaar fiscale partners te zijn. Het voordeel hiervan is dat jullie je inkomsten en aftrekposten dat jaar nog gunstig kunnen verdelen bij de aangifte inkomstenbelasting (aangifteperiode 1 maart- 1 mei). Zo voorkom je ook dat je ex-partner en jij aftrekposten dubbel opvoeren. Meer over samen aangifte doen lees je hier.

Ook is het belangrijk op tijd je voorlopige aanslag aan te passen naar je nieuwe situatie. Veel mensen maken gebruik van de voorlopige aanslag om iedere maand een deel van de hypotheekrenteaftrek te ontvangen.

Zorg ervoor dat je ex-partner en jij duidelijke afspraken maken over fiscale zaken en leg deze schriftelijk vast om vervelende situaties te voorkomen. Voor afspraken met betrekking tot koopwoningen heeft de Belastingdienst ‘Het echtscheidingsconvenant en de eigen woning’ opgesteld waarin de belangrijke fiscale aandachtspunten aan bod komen.

Recht op toeslagen

Het kan zijn dat je, wanneer je uit elkaar gaat, recht hebt op toeslagen zoals huurtoeslag of kinderopvangtoeslag. Ontvang je al toeslagen? Dan kan het zijn dat de hoogte van dit bedrag verandert. Wil je weten wat op jou van toepassing is? Kijk dan op belastingdienst.nl/scheiden en maak een proefberekening. Geef daarnaast via Mijn toeslagen de wijziging ‘Wij gaan scheiden of uit elkaar’ door. Dit kan eenvoudig door in het menu te kiezen voor ‘Wijziging doorgeven’, ‘Gezin en huishouden’. Ga vervolgens naar ‘Wij gaan scheiden of uit elkaar’ en beantwoord de vragen.

Partneralimentatie en co-ouderschap

Ontvang of betaal je partneralimentatie, of hebben je ex-partner en jij kinderen en kies je co-ouderschap? Dan heeft dit gevolgen voor meerdere toeslagen. Ga voor meer gedetailleerde informatie over scheiden en belastingzaken naar belastingdienst.nl/scheiden.

Bron: Belastingdienst