Sinds 1 januari trouw je niet meer automatisch in gemeenschap van goederen. Een bruidspaar trouwt voortaan in ‘beperkte gemeenschap van goederen’. Wil je toch trouwen in gemeenschap van goederen, dan moet je naar de notaris om dit te regelen. Dit brengt weer extra kosten met zicht mee. Niet helemaal eerlijk, vond minister Dekker van Rechtsbescherming. Vandaar dat hij komt met een wetsvoorstel waardoor je niet meer naar de notaris hoeft als je alles met elkaar wilt delen.

Eenvoudiger en goedkoper

Minister Dekker wil het trouwen in gemeenschap van goederen eenvoudiger en goedkoper maken. Het plan is dan ook dat dit voortaan geregeld kan worden door een ambtenaar van de burgerlijke stand. Deze kan een verklaring afgeven, waardoor het huwelijk in gemeenschap van goederen officieel is. Zo hoef je niet meer naar de notaris. “Dat scheelt honderden euro’s”, zo zegt Dekker.

Digitaal en op papier

Wil je straks trouwen in gemeenschap van goederen, dan kan je een verklaring hiervoor tot uiterlijk één werkdag voor het huwelijk digitaal of op papier indienen bij de ambtenaar van de burgerlijke stand.