Scheiden associeer je niet zo snel met een feestje. Toch is er nu in Amerika een dame die scheidingsfeestjes (divorce parties) organiseert.

Scheidingsfeest

Een scheidingsfeest is niet alleen een goede reden om weer eens lekker een drankje te doen. Het heeft ook een therapeutische werking. Het kan de vrouw in kwestie goed helpen om er weer bovenop te komen. “Het vieren van de scheiding is heel gezond. Mensen kunnen zich na een scheiding alleen voelen. Je kan vrienden kwijtraken en het, soms lange, juridische proces kost ook heel veel negatieve energie. Een feestje biedt tegenwicht. Hierdoor kun je je emoties beter omarmen”, zo zegt Divorce party organisator Christine Gallagher.

Bruidsjurk verbranden

De divorce party is niet alleen een feestje. Veel mensen kiezen er ook voor om hier bepaalde afscheidsrituelen in op te nemen: Het verbranden van de bruidsjurk of foto’s, het begraven van de trouwring of het in het water gooien van de ring. Er bestaan zelfs speciale scheidingstaarten.

Handboek

Gallagher organiseerde haar eerste scheidingsfeest voor een vriendin die net gescheiden was. “Ze was er kapot van. Ik besloot een feetje te organiseren om haar weer te laten lachen. Dat lukte. Voor het eerst in lange tijd had zij weer echt lol”, aldus Gallagher. Het feest was zo’n succes dat Gallagher zelfs een Divorce Party handboek schreef. Hierin staan verschillende thema’s, hoe je het moet plannen en wat je wel en niet moet doen (neem geen kinderen mee!).

Ben je nieuwsgierig naar de parties van Christine Gallagher? Lees hier haar hele verhaal.