Dit blijkt uit een wetsvoorstel van staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie, waarmee de ministerraad heeft ingestemd.

Rechter verplicht

Op dit moment is de tussenkomst van een rechter bij een scheiding verplicht. Ook is het inschakelen van een advocaat daarbij onvermijdelijk. Stellen die er wel samen uit kunnen komen, moeten nu alsnog hun scheiding laten bekrachtigen door een rechter. Dit brengt onnodig veel werk en kosten met zich mee.

De praktijk

Het voorstel geldt alleen voor stellen zonder minderjarige kinderen. Stellen met kinderen zijn verplicht om een ouderschapsplan op te stellen, dat door de rechter wordt getoetst. De verwachting is dat het aantal scheidingen dat gewoon op de oude manier (dus via de rechter) zal plaatsvinden nog steeds fors zal zijn. Het is voor stellen vaak erg lastig om er samen uit te komen. Vooral de financien zijn vaak een bron van discussie.

Burgerlijke stand

Echtparen die willen scheiden kunnen straks een verzoek indienen bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. Minimaal 14 dagen daarna kan de scheiding worden uitgesproken. In de tussentijd zal de ambtenaar van de burgerlijke stand nagaan of de echtgenoten voldoen aan de voorwaarden. De echtgenoten moeten wel persoonlijk naar het gemeentehuis om de scheiding uit te laten spreken.

De ministerraad is akkoord gegaan met het wetsvoorstel. Wanneer deze regeling uiteindelijk in zal gaan is niet duidelijk.