Het taboe van scheiden verwatert onder ouderen. In vijftien jaar tijd is het aantal scheidingen onder 65-plussers sterk toegenomen.
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) registreerde een toename van 1170 naar 1560 echtscheidingen per jaar sinds 1994. In België was sprake van nagenoeg een verdubbeling in tien jaar tijd.
Tot de dood ons scheidt
CBS-demograaf Jan Latten heeft wel een verklaring voor de stijging: andere opvoeding. “Het zijn nieuwe generaties, hun mentaliteit is anders. Het is niet meer de generatie die zegt bij elkaar te blijven tot de dood hen scheidt.” Latten meent dat ouderen zich ook laten beïnvloeden door jongeren, die steeds minder lijken te hechten aan een langdurige vaste baan of relatie. “De trend van: ik heb recht op mijn eigen geluk. Het is de nieuwe hedonistische samenleving. En vroeger was scheiden veel moeilijker. Het is nog niet zo lang geleden dat je niet eens recht had op een uitkering als je door een scheiding zonder inkomen kwam te zitten.”
Relatie verdiepen of confrontatie
De Belgische relatiedeskundige Bo Coolsaet vindt het geen slechte zaak dat ouderen vaker scheiden. “Dit betekent immers dat vele koppels van zestig jaar en ouder opnieuw, of misschien zelfs voor het eerst, een hele mooie relatie opbouwen.” Dat het op latere leeftijd gebeurt, kan gunstig zijn. “De stress van het werk, de kinderen, de afbetaling van het huis,… het is allemaal weggevallen. Vanaf dan krijgen mensen – of ze nu met pensioen zijn of niet – meer tijd voor elkaar. Ik ken zeer veel koppels die vanaf dan hun relatie verdiepen en heel liefdevol met elkaar omgaan. Maar er is natuurlijk ook een andere groep mensen die, nu ze meer tijd met elkaar kunnen én moeten doorbrengen, geconfronteerd wordt met zichzelf en met de ander.”
Bron: Plusonline