Een Amerikaanse sociologe (Linda Waite) besloot onderzoek te doen naar het nu van scheidingen. Wordt je nu echt gelukkiger als je van elkaar af bent of kun je beter je schouders eronder zetten en bij elkaar blijven? De resultaten waren verrassend.
Het onderzoek
Het Amerikaanse onderzoek werd gehouden onder 645 koppels die niet gelukkig waren met hun relatie. Vijf jaar later zocht Waite de koppels opnieuw op om te bekijken hoe het ze was vergaan. Maar liefst twee derde van de ongelukkige stellen die ondanks alles toch bij elkaar waren gebleven, was vijf jaar later gewoon weer gelukkig met elkaar. Dit gold vooral voor de huwelijken die in de ergste, meest ongelukkige categorie vielen. Deze waren in die vijf jaar opgebloeid. 80% van deze koppels viel vijf jaar later in de categorie “gelukkig getrouwd”.
Scheiding maakt gelukkiger?
Veel relatieproblemen zijn op te lossen. Daarnaast maakt een scheiding lang niet altijd gelukkiger. Uit veel onderzoeken blijkt dat gescheiden mensen, zelfs als ze hertrouwen, over het algemeen minder gelukkig en minder gezond zijn dan getrouwde mensen. Dat een scheiding niet altijd gelukkiger maakt blijkt ook uit een ander onderzoek van onderzoeker Paul Amato. Hij volgde vijf jaar lang een groot aantal stellen. Degenen die een middelmatige relatie beëindigden, omdat ze op zoek waren naar meer voelden zich na de scheiding een stuk slechter. Alleen koppels die hele heftige relatieproblemen hadden kwamen gelukkiger uit de scheiding.
Kinderen in scheiding
Hetzelfde geldt voor kinderen in een scheiding. Ook zij voelen zich vaak veel slechter. Ze hadden best een prima en stabiel gezinsleven dat ineens uit elkaar valt. Hier worden kinderen eigenlijk altijd slechter van. Het is dan ook een mythe dat kinderen beter worden van een scheiding, omdat hun ouders zich beter zouden voelen. Ten eerste knappen ouders niet erg op van een scheiding, integendeel. Daarnaast hebben kinderen veel minder last van een ongelukkig huwelijk dan de ouders zelf. Van een scheiding hebben ze wel degelijk last. Kinderen van gescheiden ouders hebben vaak een achterstand op sociaal, emotioneel en academisch vlak. Daarnaast hebben zij meer gezondheids- en gedragsproblemen.
Verwachtingen
Vooral te hogen verwachtingen zorgen voor problemen, zo denkt Paul Amato. Het huwelijk heeft een andere invulling gekregen. Waar trouwen vroeger vooral moest zorgen voor een stabiele thuishaven, economische zekerheid en de mogelijkheid om een gezin te stichten moet een huwelijk tegenwoordig aan veel meer eisen voldoen. Het huwelijk moet een diepe bron van liefde en emotionele voldoening zijn. Dit is een stuk moeilijker waar te maken. Helemaal in de hectische tijd waarin wij leven.
Niet scheiden…. maar wat dan?
Als scheiden geen oplossing is zullen jullie samen een andere oplossing moeten zoeken. Dit kan op verschillende manieren. Soms helpt het om samen in therapie te gaan en te werken aan de problemen. Maak meer tijd voor elkaar en verbeter de communicatie. Je kan er ook voor kiezen om te wachten tot de problemen overwaaien. Pijn van ontrouw kan vervagen, financiële situaties kunnen beter worden. Een andere oplossing om andere bronnen van geluk te zoeken. Als je je diepste gedachten niet meer bij je partner kwijt kunt deel je ze met een goede vriendin. Zo kun je je ei kwijt en kun je er met iemand over praten. Met je partner deel je dan weer andere dingen.
Is jullie huwelijk toch niet meer te redden en overwegen jullie een scheiding? Zorg er dan voor dat dit zo soepel mogelijk verloopt. Wij helpen je hier graag bij. Neem daarom voor advies gerust contact met ons op.