Ouders zouden bij een scheiding meer met de kinderen moeten praten. Zo wordt duidelijk wat de wensen zijn van jullie kind zelf. Nu praten ouders vooral met elkaar over de kinderen. Dianne Kroezen van de Vereniging van Familierecht Advocaten en Scheidingsmediators pleit dat kinderen meer inspraak krijgen.

Hulp bij het gesprek

Kinderen weten vaak zelf ook erg goed wat ze willen of fijn zouden vinden. Uit onderzoek blijkt dat aan de helft van de kinderen niets gevraagd is over de scheiding. Door samen met een kind om de tafel te gaan kom je wellicht achter dingen die je anders niet had geweten. Hoe voelt jullie kind zich bij de scheiding, en wat zou jullie kind prettig vinden. Mochten jullie dit gesprek lastig vinden kan je de hulp inschakelen van een kinderpsycholoog, pedagoog of mediator. Zij kunnen jullie begeleiden bij dit gesprek. Vervolgens kunnen jullie kijken hoe jullie de wensen van jullie kind(eren) het beste kunnen inpassen.

Geef kinderen een stem

Vanaf 2009 kennen we in Nederland het verplichte ouderschapsplan. In dit plan maken jullie als ouders afspraken over de omgang. Kroezen vindt echter dat er te weinig over de inhoud is afgesproken. Hier moet meer structuur in komen. Probeer kinderen een stem te geven in de scheiding.