Wijzigingen

Op dit moment kunnen gescheiden ouders, die kinderalimentatie betalen, een gedeelte van de kosten van het levensonderhoud van hun kinderen aftrekken van de belasting. Vanaf 1 januari is dit niet meer het geval en komt deze aftrekpost te vervallen. Voor veel betalende ouders betekent dit een flinke lasten verzwaring. Het kost hen 50 tot 300 euro per maand extra.

Goed overleg

De wijziging heeft tot gevolg dat veel ex-partners de alimentatie niet meer kunnen opbrengen. Minister Asscher heeft aangegeven dat gescheiden ouders dan maar samen om tafel moeten om een nieuw bedrag af te spreken. Helaas is dit bij veel gescheiden stellen een ondenkbaar scenario. “De gevallen waarin goed overleg mogelijk is zijn bij ons op een hand te tellen. Vaak kunnen exen nog best aardig met elkaar overleggen, zolang het maar niet over geld gaat. Op dat moment gaat het vaak fout”, aldus Eric Coppens van www.scheidingswijzer.nl.

Rechtszaak

Als je er samen niet uit kunt komen, dan is er nog een optie over. Het inschakelen van een advocaat en de gang naar de rechter. Helaas is de aanpassing van de overheid op zichzelf geen goede reden voor herziening, tenminste nog niet. Het is nog afwachten hoe de rechters hiermee om zullen gaan. Op dit moment is er een goede wijziging van omstandigheden nodig om de gang naar de rechter te kunnen maken. Daarnaast kost het inschakelen van een advocaat natuurlijk ook heel wat geld. Voor sommige mensen is hierdoor de gang naar de rechter vrijwel onmogelijk. “Wij krijgen via de scheidingswijzer op dit moment al heel veel vragen over dit onderwerp. Naarmate 1 januari dichterbij komt zal dit aantal alleen maar toe nemen. Wij zijn erg benieuwd hoe hier straks door rechters mee om wordt gegaan. Bij de vorige wijziging op het gebied van kinderalimentatie werd door de rechters besloten dat dit geen geldige reden was voor herziening. Dit zou maar zo eens weer kunnen gebeuren. Als dit het geval is zullen wij het vervolgens heel druk krijgen met het vorderen van achterstallige alimentatie, want veel mensen zullen het niet meer kunnen betalen”, aldus Eric Coppens.