Hoe ga je om met een lange afstandsrelatie of een prille relatie die net begonnen was in de coronacrisis? Best een opgave soms! Wij geven je enkele tips.

Elkaar even niet zien

Bij sommige relaties zit een van de twee in het buitenland. Omdat reizen nu niet zomaar kan kun je elkaar echt even niet zien. Of je hebt elkaar net leren kennen en woont nog niet samen, hoe pak je dit aan. Er zijn ook prille relaties waarbij een van de twee in de risicigroep valt waardoor afspreken niet zo vanzelfsprekend is. Wij horen ook verhalen van mensen die gescheiden zijn en net weer aan het daten waren. Je ontmoet iemand die erg leuk is en je wil graag een vervolgdate. Helaas kwam toen de corona crisis. Een volgende date ligt soms net even wat minder voor de hand nu restaurants gesloten zijn en je nog niet bij elkaar op bezoek komt. Hoe ga je met dit soort situaties om?

Maak afspraken

Verwachtingen van twee mensen kunnen flink uiteenlopen. Deze verwachtingen kunnen gaan op de hoeveelheid contact, hoe vaak af te spreken, etc. Sommigen willen elke dag contact, anderen vinden eens per week voldoende. Bespreek dit met elkaar en maak afspraken. Helemaal in deze onzekere tijden kunnen behoeftes en verwachtingen anders zijn. Zorg dat je weet wat de ander belangrijk vindt. Dan voorkom je een hoop misverstanden.

Nieuw licht op dingen

Omdat het allemaal lastiger wordt om af te spreken kan dit ook nieuw licht werpen op de verhoudingen. Je hebt meer tijd om na te denken. Is deze relatie wat je wil. Is deze persoon jouw tijd en investering waard. Helemaal nu moet je meer moeite doen. Je komt er vaak al gauw achter of diegene dat ook waard is. En of je je toch verbonden blijft voelen met diegene in deze rare tijd!

Ervaringen bespreken

Het kan ook helpen om te bespreken hoe je deze nieuwe situatie ervaart. Misschien doet het gemis je veel pijn of maakt het je erg onzeker, spreek dit dan ook uit. Of misschien twijfel je of je nog wel op date wilt met iemand zodra alles weer normaal is. Ook dit mag je aangeven. Openheid en eerlijkheid is belangrijk in een (prille) relatie.

Creëer samen nieuwe rituelen

Deze periode kan je relatie ook een creatieve draai geven. Schrijf je geliefde eens een ouderwetse brief. En ga samen op zoek naar nieuwe rituelen en zaken die wel kunnen. Zo zou je virtueel kunnen bellen of dineren. Samen muziek luisteren of elkaar vragen stellen en deze bespreken. Of je gaat in plaats van daten in een cafe een wandeling maken of een stuk fietsen.