Uit onderzoek van Top-X, het jongerenpanel van tv-programma EenVandaag, is gebleken dat ouders tijdens en na een scheiding te weinig rekening houden met hun kinderen. Bovendien hebben de kinderen jaren later nog last van de scheiding.

Aan het onderzoek deden ruim 700 jongeren van 12 tot 24 jaar mee. Meer dan de helft van hen geeft aan vaak betrokken te zijn bij de ruzies van hun scheidende ouders. Bovendien moest eenderde een ouder troosten die kwam uithuilen.

Volgens scheidingsonderzoeker Ed Spruijt moet een scheiding niet om de ouders draaien, maar om de kinderen. Hij pleit dan ook voor ‘kindwaardig ouderschap’ in plaats van ‘gelijkwaardig ouderschap’.

Je kunt verschillende dingen doen om te voorkomen dat je kind de dupe wordt van jouw scheiding. Zo is het verstandig de juf of meester op de hoogte te stellen van je (voorgenomen) scheiding. Hij of zij kan dan een extra oogje in het zeil houden en problemen bij je kind op tijd signaleren.

Verder is het belangrijk dat je geen ruzie met je (ex-)partner maakt in het bijzijn van je kinderen. Uit onderzoek is gebleken dat de gevolgen van de scheiding minder ernstig zijn voor de kinderen, als ouders hun conflicten beheersen. Maken ouders wel ruzie in aanwezigheid van hun kinderen, dan kunnen zij last krijgen van bijvoorbeeld stress, concentratieproblemen en depressiviteit.

Lees meer handige tips waarmee je je kinderen door de scheiding heen helpt.

Bron: De Nationale Adviesbalie (NAB)