Als je al jaren getrouwd bent weet je vaak niet meer wat er precies in de huwelijkse voorwaarden of in de partnerschapsvoorwaarden is beschreven. Dat kan lastig zijn als je de desbetreffende documenten niet meer in je bezit hebt.

Huwelijksgoederenregister of rechtbank

Je kan de informatie over je huwelijkse voorwaarden opvragen bij de rechtbank van het arrondissement waar je destijds bent getrouwd. Maar dit kan ook eenvoudiger. Je kan deze gegevens ook bekijken via het Huwelijksgoederenregister op rechtspraak.nl. Het Huwelijksgoederenregister is voor iedereen toegankelijk. Hieraan zit wel een voorwaarde verbonden. Om een registratie in het Huwelijksgoederenregister op te zoeken, heb je de achternamen van beide partners en de huwelijksdatum nodig. De reden waarom je niet op één van de zoekcriteria kunt zoeken, heeft te maken met de Wet Bescherming Persoonsgegevens

Inhoud Huwelijksgoederenregister

In het Huwelijksgoederenregister vind je de huwelijkse voorwaarden die bij een huwelijk zijn opgesteld. De registratie van de huwelijkse voorwaarden wordt opgeslagen bij de rechtbank in het arrondissement waar het huwelijk is voltrokken.

Ook de partnerschapvoorwaarden bij een geregistreerd partnerschap zijn hierin opgenomen. De inschrijving hiervan gebeurt door de notaris die de voorwaarden heeft opgesteld.