Een groot deel van de relaties loopt uiteindelijk op de klippen. Dit zorgt ervoor dat meer dan 600.000 kinderen onder de 17 in 2015 niet in een gezin met twee eigen ouders woonden. Deze kinderen hebben een omgangsregeling, waardoor zij vaak heen en weer gaan tussen vader en moeder. Een opvoedcoach waarschuwt: “Een kind van gescheiden ouders heeft altijd het gevoel onderweg te zijn”.

Pendelen

Kinderen waarvan de ouders gescheiden zijn, zijn vaak aan het pendelen tussen vader en moeder. Helaas hebben steeds meer kinderen te maken met zo’n situatie. Volgens opvoedcoach Maria Vermeulen is dit een zorgelijke ontwikkeling. Kinderen gedijen nou eenmaal het best in een gezin waarbij vader en moeder op een fijne manier met elkaar samenleven. “Een scheiding is altijd schadelijk voor kinderen. Het leven voelt voor hen nooit meer heel. Een kind van gescheiden ouders zei eens:”Ik laat altijd de helft achter”, zo zegt Vermeulen.

Co-ouderschap

Co-ouderschap wordt steeds populairder en zorgt ervoor dat beide ouders nog evenveel in beeld zijn in het leven van de kinderen. Een goede ontwikkeling. Toch is een co-ouderschap niet voor ieder kind even prettig. “Het is voor een kind een kind soms best veel gedoe om in twee huizen te leven. Ouder moeten er dan ook goed over nadenken of het co-ouderschap in het voordeel van het kind is of meer in het voordeel van de ouders”, hierop wijst psycholoog dr. Martine Delfos.