In sommige gevallen worden opa en oma ingezet als wapen in een scheiding. De belangen van de kinderen worden hierbij vaak uit het oog verloren.

Volgens de Britse familie-expert David Norgrove gebruiken sommige koppels grootouders als wapen tijdens echtscheidingszaken. Opa en oma worden soms ingezet als een manier om wraak te nemen op hun ex-partner, door ook voor hen omgangsregelingen met de kinderen te eisen. Wat de kinderen willen wordt vergeten. Het ontaard meesteln in een hoop moddergooien,” aldus Norgrove. Grootouders kunnen erg belangrijk zijn in het leven van een kind, maar sommigen maken de problemen alleen maar groter door ook contact te eisen.

Vooraf afspraken maken

De nadruk moet op het belang van de kinderen liggen, niet op de rechten van de ouders of grootouders. Doordat kinderen vaak verstrikt raken in het midden van de strijd, kan dit schadelijk zijn, vindt Norgrove. De oplossing? Die ligt volgens Norgrove bij de doe-het-zelfwebsites. Wanneer koppels de bemiddelende stappen doorlopen voordat zij naar de rechtbank stappen, blijft de schade beperkt. De afspraken die hieruit voortkomen, kunnen vastgelegd worden in een niet-bindend document. Indien nodig kan hier in heetst van de strijd op terug worden gevallen.