Gratis trouwen wordt door veel gemeenten ontmoedigd. Zij doen er van alles aan om gratis trouwen zo onaantrekkelijk mogelijk te maken. Tal van obstakels worden opgeworpen als je kosteloos probeert te trouwen. Er moet een inkomenstoets worden gedaan of er wordt geëist dat iemand woonachtig moet zijn in de gemeente waar hij/zij wil trouwen.

Gratis trouwmomenten

Het begint al met het vaststellen van de gratis trouwmomenten. Gemeenten met meer dan 10.000 inwoners zijn verplicht twee gratis trouwmomenten per week aan te bieden. Kleinere gemeenten mogen een keer per week de mogelijkheid bieden om gratis te trouwen. Meestal is dit op maandag- of dinsdagmorgen om 9 uur ’s ochtends.

Trouwen aan de balie

Het komt regelmatig voor dat de gratis trouwpartijen plaatsvinden in een spreekkamer of aan de balie, waar meestal alleen plek ik voor het bruidspaar en hun getuigen. Het hele gebeuren neemt in veel gemeenten zo’n vijf minuten in beslag. Foto’s maken is in veel gemeenten niet de bedoeling en in Alkmaar mag je niet eens ringen uitwisselen.

Verschillen

De manier waarop met gratis trouwen wordt omgegaan wisselt nogal per gemeente. Gemeente Sudwest-Fryslan doet het het best. Hier duurt de plechtigheid twintig minuten en worden er ook twintig familieleden en vrienden toegelaten. Ook Amsterdam laat twintig gasten toe.

Het kan niet anders

Veel gemeenten zeggen dat zij niet anders kunnen. Gratis trouwen is in sommige gemeenten zo populair, dat er een wachtlijst is. Zo ook in de gemeente Westvoorne. Hier bedroeg de wachtlijst vorig jaar drie maanden. “De helft van de mensen die hier gratis trouwde kwamen uit andere gemeenten. Bijvoorbeeld uit Rotterdam en zelfs Den Haag. De mensen voor wie het gratis huwelijk eigenlijk is bedoeld werden hier de dupe van”, zo zegt Carla Sjoukes van burgerzaken Westvoorne.

Verplicht

Hoewel de overheid oogluikend toestaat dat de gemeenten gratis trouwen tegenwerken, zijn dit soort maatregelen eigenlijk verboden. In het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens staat duidelijk dat iedereen het recht heeft te trouwen. Iedereen moet de mogelijkheid krijgen gratis te trouwen, ongeacht het inkomen.