Het ontvangen van een groot geldbedrag kan nogal wat invloed hebben op je leven. Het zorgt er zelfs voor dat mensen gaan scheiden. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Stefania Basiglio.

Geld maakt niet gelukkig

Het gezegde dat geld niet gelukkig maakt is niet helemaal waar. Heb je weinig geld, dan ben je vooral bezig met overleven en maak je makkelijker financieel onverstandige beslissingen. Heb je meer te besteden dan kun je betere voeding kopen en geld wegzetten voor later. Al met al heb je met geld meer mogelijkheden.

Erfenis

Op het moment dat mensen ineens een grote som geld krijgen, kan dit nogal wat teweeg brengen. Zo kan het ook invloed hebben op het huwelijk. Stefania Basiglio onderzocht wat de invloed van het krijgen van een erfenis op het huwelijk is. De uitkomst is opvallend. Ontvangt de man een erfenis, dan verandert er niet zo veel. Sterker nog… de kans dat hij wil scheiden wordt er zelfs kleiner door. Krijgen vrouwen een erfenis, dan wordt dit een ander verhaal. De vrouw heeft meestal al een achterstand qua inkomen. De man verdient meestal het meeste geld en heeft daarmee ook een machtspositie. Op het moment dat de vrouw een erfenis krijgt, komt zij in een betere onderhandelingspositie terecht. Ineens is scheiden iets minder eng, omdat de financiële gevolgen minder groot zijn. Hierdoor is de kans groter dat mensen gaan scheiden. Heeft een stel kinderen, dan maakt dit de kans op een scheiding weer iets kleiner.