In de Filippijnen zijn echtscheidingen wettelijk niet mogelijk. Het is het enige land ter wereld, samen met Vaticaanstad, waar een echtscheiding verboden is. Dit komt door de grote invloed van de katholieke kerk. Maar het Huis van Afgevaardigden nam dit voorjaar een wetsvoorstel aan dat echtscheiding toestaat mits aan een aantal voorwaarden voldaan wordt.

Het is echt belangrijk dat dit wetsvoorstel wordt aangenomen. Vrouwen die bijvoorbeeld mishandeld worden kunnen nu niet scheiden van hun man. Mannen komen weg met ontrouw en vrouw en kinderen zijn de dupe.

Als je als Filippijns stel uit elkaar wil heb je momenteel twee mogelijkheden. Wanneer je partner veroordeeld is tot minimaal 6 jaar cel en aanttonbaar verslaafd is of psychisch incapabel. Het huwelijk wordt dan geannuleerd. Dit is anders dan scheiden. Het kost je wel 4000 euro en dit is voor Filippijnen veel geld.
De tweede optie is legal seperation. Dit is een scheiding van tafel en bed. De rechter geeft dan aan dat het akkoord is dat een stel apart verder leeft. Je blijft dan wel getrouwd en kan niet een nieuw huwelijk beginnen. Nu scheiden mogelijk lijkt te worden hebben mensen meer keuze.