Tegenwoordig scheiden veel mensen. Er lijkt een negatievere lading op het huwelijk te zijn gekomen. Uit cijfers blijkt daarnaast dat het geregistreerd partnerschap steeds populairder wordt. In 2015 waren bijna 13.000 stellen die een samenlevingsovereenkomst sloten, 2500 meer dan in het jaar daarvoor. Is het huwelijk dan echt minder populair?

Ervaring weddingplanner

Weddingplanner Vivian ten Huurne zegt er niets van te merken. De zaken gaan goed. Als ze zou willen, zou ze honderd bruiloften per jaar kunnen doen. Toch geven veel weddingplanner collega’s aan vorig jaar een minder jaar te hebben gehad.

Aantal huwelijken daalt

Ondanks dat weddingplanner Ten Huurne er niets van merkt, daalt het aantal huwelijken in Nederland al jaren. In 2010 trouwden nog ruim 75.000 stellen, vorig jaar waren het er nog maar 64.000. Toch heeft de huwelijksbranche hier weinig onder te leiden. Dit komt volgens Vivian ten Huurne vooral doordat mensen steeds vaker bewust kiezen voor een huwelijk en sneller een weddingplanner inschakelen. De bruidsparen willen een perfecte dag en vinden het fijn om dan een weddingplanner in te schakelen, zodat ze vrienden of familieleden niet hoeven te belasten met het regelen van de bruiloft.

Gratis trouwen

Cijfers laten zien dat gratis trouwen populairder is geworden, maar volgens ten Huurne geven die een verkeerd beeld. Veel mensen trouwens gratis voor de gemeente, maar trouwens dan bijvoorbeeld nog een keer in het buitenland. Of mensen hebben de ideale plek om te trouwen in hun hoofd, maar daar mag je dan officieel niet trouwen. Het echtpaar gaat dan gratis trouwen op maandag en dan wordt de ceremonie door bijvoorbeeld een vriend geleidt op die speciale plek. Vivian ten Huurne geeft aan dat men steeds meer lijkt uit te geven voor een bruiloft. Het kan soms niet gek genoeg.

Trouwjaar in 2017

Een voorspelling van weddingplanner Vivian:  2017 wordt weer een echt trouwjaar. Zowel zij als haar collega’s hebben al veel aanvragen binnen en sommige trouwfotografen zitten al bijna vol voor 2017. Populaire trouwdagen in 2017 zijn 1-7-2017 en 7-7-2017. Los van dat het mooie getallenreeksen zijn, vallen deze dagen ook op vrijdag en zaterdag. De vrijdag en zaterdag blijven de populairste trouwdagen. Wij zijn benieuwd of Vivian haar voorspelling uitkomt. Ondanks dat wij dagelijks veel met de negatieve aspecten van het huwelijk te maken hebben. Zijn er gelukkig veel gevallen waar het goed blijft gaan. En aan dat positieve moeten we vasthouden.