Hebben jullie kinderen, dan hebben jullie als het goed is afspraken over de vakanties opgenomen in het ouderschapsplan. Zo weten jullie allebei hoe de weken zijn ingedeeld en wanneer je eventueel met de kinderen op vakantie kunt gaan. Wil je echter met de kinderen naar het buitenland op vakantie, dan is dit niet genoeg. In dat geval heb je namelijk ook nog officieel toestemming nodig van de ex. Hoe regel je dat en wat als de ex niet mee wil werken?

Formulier toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland

Het is een hele mond vol, maar dit is de naam van het formulier dat je nodig hebt voor je op vakantie kunt. Dit formulier kun je downloaden op de site van de Rijksoverheid. Je vult het samen in en ondertekent het ook allebei. Daarnaast heb je nog een kopie van het paspoort of het ID van je ex nodig. Heb je dit allemaal geregeld, dan kun je met een gerust hart met de kinderen op pad. Je weet nu zeker dat je bij de grens of op de luchthaven op dit gebied geen problemen hoeft te verwachten.

Wat als de ex geen toestemming wil geven?

Is er tussen jullie geen goed overleg meer mogelijk, dan zal het waarschijnlijk lastig zijn om de ex zover te krijgen om het toestemmingsformulier te tekenen. Het kan ook zijn dat de ex om een bepaalde reden het niet ziet zitten dat jij met de kinderen naar het buitenland gaat en daarom geen toestemming geeft. Toch betekent dit nog niet definitief dat je niet met de kinderen naar het buitenland kunt reizen. Het is namelijk mogelijk om vervangende toestemming te vragen aan de rechter. In dat geval is het uiteindelijk de rechter die bepaalt of jij met de kinderen op vakantie kunt of niet. De rechter bekijkt de situatie en geeft daarbij de ex ook de gelegenheid om te laten weten waarom hij/zij geen toestemming geeft voor de reis. Aan de hand van het complete plaatje zal de rechter vervolgens toestemming geven of niet. Krijg je toestemming van de rechter om naar het buitenland te gaan met de kinderen, dan kan de ex hier niets meer tegenin brengen en kun je dus gerust je koffers gaan pakken.

Hoe krijg je vervangende toestemming van de rechter?

Om vervangende toestemming aan de rechter te vragen, zul je een kort geding moeten starten. Een advocaat regelt dit voor je. Gelukkig kunnen dit soort zaken vaak behoorlijk snel worden behandeld, zodat je op tijd weet waar je aan toe bent. Wel zal het wat kosten met zich meebrengen. Zo zul je advocaatkosten en griffierechten moeten betalen. Kom je in aanmerking voor een toevoeging (pro-deo hulp), dan betaal je alleen een eigen bijdrage. De overheid betaalt de rest.

Wil jij meer weten over het regelen van vervangende toestemming om toch met de kinderen op vakantie te kunnen? Je kunt met al je vragen terecht bij onze juridische medewerkers. Zij helpen je graag verder en leggen je precies uit wat de mogelijkheden zijn. Daarnaast brengen zij je eventueel in contact met een goede advocaat bij jou in de buurt die hierbij kan helpen.