Een scheiding is voor kinderen een hele heftige gebeurtenis. Hoewel jij en je partner deze keuze hebben gemaakt omdat dat het beste is voor jullie en jullie gezin, kan jullie kind daar flink last van hebben. Want hoe goed je je eigen kind ook kent, het blijft altijd moeilijk om te weten wat er nou precies in dat hoofdje omgaat. Kinderen uiten vaak hun gevoel via hun gedrag. Hou daarom de volgende 5 signalen in de gaten.

Wat zijn signalen die aangeven dat jouw kind last heeft van de scheiding?

1. In bed plassen
2. Boosheid en woedeaanvallen
3. Slaapproblemen
4. Somber en angstig
5. Problemen op school

1. In bed plassen

Eén van de veel voorkomende signalen is dat je zindelijke kind opeens weer in bed plast. Bedplassen na of tijdens de scheiding komt veel voor. Dit heeft alles te maken met de stress die een kind ervaart bij een scheiding. Alles verandert en dat heeft veel impact op een kind. Word dan ook niet kwaad als jouw kind weer in zijn bed begint te plassen. Meestal gaat het vanzelf weer over.

2. Boosheid en woedeaanvallen

Hoewel een woedeaanval bij kinderen doorgaans vrij normaal is, kan het ook een signaal zijn dat je kind erg met de scheiding zit. Je kan de scheiding zien als een soort rouwproces. Dit brengt de nodige emoties met zich mee. Eén daarvan is boosheid. Jij kent je kind het beste. Is hij of zij bozer dan normaal? Dit kan een teken zijn dat je kind de scheiding niet zo goed verwerkt. Hou dit dan goed in de gaten.

3. Slaapproblemen

Als je kind voor de scheiding altijd heel makkelijk in slaap viel en nu wel tien keer uit bed komt, kan ook dit een signaal zijn dat hij of zij het moeilijk heeft met de scheiding. Ook het hebben van nachtmerries kan opeens de kop opsteken.

4. Somber en angstig

Het kan zijn dat je kind zich opeens terugtrekt en naar binnen keert. Hij of zij kan opeens somber of zelfs depressieve klachten krijgen. Ook gevoelens van angst kunnen voorkomen. Vooral verlatingsangst komt veel voor. Angst dat de andere ouder ook weggaat of angst om hun veilige plek te verliezen. Probeer vooral met je kind te blijven praten. Het is niet erg als jouw kind zich terugtrekt, maar het moet wel zijn ei kwijt kunnen. Vindt jouw kind het moeilijk om met jou over de scheiding te praten? Dan is het misschien slim om hier hulp bij in te schakelen. Jouw huisarts kan je vertellen wie jullie hier het beste bij kan helpen.

5. Problemen op school

Niet alleen kun je thuis ervaren dat je kind boos is of woedeaanvallen heeft. Ook op school kan dit voorkomen. Schoolprestaties kunnen achteruit gaan. Door de scheiding heeft je kind meer spanning en daardoor minder ruimte om zich te concentreren op school. Niet zo gek, want er verandert ook heel veel in het leven van je kind. Zorg er dan ook voor dat de school op de hoogte is van de situatie. Zo komen zij niet voor verrassingen te staan en kunnen zij jouw kind ook een beetje in de gaten houden.

Schakel hulp in als dit nodig is

Op zich zijn al deze vijf signalen heel normaal voor een kind die een scheiding meemaakt. Natuurlijk ken je zelf je eigen kind het beste. Toch is het goed om deze signalen in de gaten te houden. Praat vooral met je kind en geef hem of haar de ruimte om emoties te uiten. Houden de klachten langere tijd aan of weet je niet hoe je je kind kan helpen? Dan kun je professionele hulp inschakelen. Daarnaast bieden veel scholen een apart programma voor kinderen wiens ouders zijn gescheiden. Dit kan ook erg prettig zijn.